Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Четири суђења у истом дану: Симоновићу за паљење куће, док он истовремено тужи новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2020.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Четири суђења у истом дану: Симоновићу за паљење куће, док он истовремено тужи новинаре

У атмосфери претњи Драгољуба Симоновића новинарима да ће их „омлатити“ и „очистити“, за исти дан заказана суђења овом функционеру СНС-а за паљење куће Милана Јовановића и накнаду штете, али и два по његовим тужбама против новинара

Суђење за паљење куће Милана Јовановића, новинара портала Жиг инфо, наставља се сутра, 21. фебруара, у 11 сати, у Палати правде у Београду. Биће то тек четврто рочиште у процесу који је почео у априлу прошле године против Драгољуба Симоновића, функционера Српске напредне странке и бившег председника Општине Гроцка, окривљеног за подстрекавање, као и против још тројице који су учествовали у нападу.

Међутим, то неће бити једино суђење у коме је Симоновић главни протагониста, јер су за исти дан заказана још три суђења, два по тужбама Симоновића против новинара портала Жиг инфо и једно за надокнаду штете за спаљену кућу Милана Јовановића.

Суђење се наставља у атмосфери нових Симоновићевих претњи новинарима да ће их „омлатити“ и „очистити“. Оне су уследиле након што их је Драгољуб Симоновић на претходном рочишту, одржаном 12. децембра, вређао и омаловажавао, а тужиоцу чак претио да би могло да му се догоди да „више не буде тужилац“.

Институције нису стале у заштиту тужиоца и нису реаговале ни на који начин, и то баца додатну сенку на цео поступак.

Симоновић наставља да прети

Најновија Симоновићева претња у којој каже да новинара Жиг инфа треба „омлатити“ и „очистити“ снимљена је пре свега неколико дана и објављена на порталу против кога Симоновић несмањеном жестином води својеврсни „хибридни рат“ – што на друштвеним мрежама, што исцрпљивањем бројним тужбама против новинара портала Жиг инфо, а у којима тражи да му се за „претрпљену душевну бол“ исплати укупно 4,8 милиона динара.

На новом рочишту за паљење куће новинара очекује се наставак испитивања оптужених. Одбрана, суд и оштећени требало би да испитају другооптуженог Владимира Михајловића, бившег полицајца Интервентне бригаде, који је прошлог пута изненада променио исказ о томе да га је Симоновић ангажовао да запали кућу.

Михајловић сада тврди да је самоиницијативно организовао паљење куће. „Да учиним нешто Симоновићу да бих помогао својој жени, да јој буде боље на послу“, рекао је Михаиловић. У том сведочењу он је навео и да су му неименовани високи званичници МУП-а нудили шест месеци кућног притвора и повратак у полицијску службу уколико окриви Симоновића. Казао је и да је увидео да од тог договора нема ништа, да учествују у неизвесном суђењу, па је, како је рекао, решио да „открије праву истину“.

Ако буде времена, након овога би требало да буде испитан трећеоптужени, саучесник Игор Новаковић, док је поступак против Александра Маринковића, који је бацио Молотовљев коктел на кућу, раздвојен и водиће се засебно, јер је он у бекству.

Маринковићев бранилац је на претходном рочишту рекао да не може да га пронађе и да га данима тражи, а судија је расписао потерницу за њим и наложио да му се моментално одреди притвор чим буде био пронађен.

Новинари портала Жиг инфо надају се да би већ на сутрашњем рочишту реч могао да добије и Милан Јовановић, јер, како кажу, „то ће бити посебно занимљиво“.

„Припремио сам се добро за наставак суђења и имам чврсте доказе које ћу изнети на суду“, рекао је Милан Јовановић за Цензоловку, одбијајући да унапред открије о чему се заправо ради.

Иако је поступак против Драгољуба Симоновића на самом почетку деловао као позитиван изузетак у односу на већину нерасветљених случајева у којима су новинари убијени, пребијени, вређани или им је некажњено прећено, тај утисак битно мењају претње „омлатићу новинара“, бројне тужбе против новинара портала Жиг инфо, бахато понашање Симоновића на самом суђењу, увреде које износи без икакве задршке, али можда још и више чињеница да је остао високо позициониран у страначкој хијерархији и да СНС очигледно шаље поруку да и даље на њега рачуна. Гласно ћутање поводом Симоновићевих претњи тужиоцу такође не улива поверење.

Истовремено се од Милана Јовановића тражи да плати порез на кућу која му је спаљена и из које је једва извукао живу главу.

Симоновићев душевни бол

Поред овог главног сутрашњег суђења, у Другом основном суду у 9 сати заказано је суђење по тужби Драгољуба Симоновића против Жељка Маторчевића, уредника портала Жиг инфо. У питању је једна од 16 тужби којима је уредника Жиг инфа Симоновић засуо, када је, након 40 дана, изашао из притвора.

Маторчевић каже за Цензоловку да очекује да све тужбе буду одбачене јер је за тужбе против новинара надлежан Виши суд, а по Закону о јавном информисању све тужбе су застареле будући да се односе на текстове старије од шест месеци. Други основни суд се већ прогласио ненадлежним у четири таква случаја, али рочишта се и даље заказују и у некима суд ипак жели да саслуша и Симоновића и новинаре.

Судови су засути Симоновићевим тужбама које додатно исцрпљују уредника Жиг инфа који ће морати да неколико пута месечно одлази на суђења. До сада је одржано десетак припремних рочишта.

„Ја ћу се свакако појавити 21. фебруара ујутру у 9 сати, а очекујем да се Симоновић не појави, са образложењем да има суђење у 11 сати. Његови адвокати су знали за то, јер је већ било заказано суђење на коме се Симоновићу суди за паљење куће. И не само то, у 11.30 сати иде још једна Симоновићева тужба, с тим што је то припремно рочиште. Ту не морамо да се појавимо ни он ни ја, могу да оду само наши адвокати. Милан Јовановић такође има заказано суђење за 21. фебруар, односно главно рочиште, са Бојаном Шијачки, и то у 9 сати по захтеву за надокнаду штете за спаљену кућу, а затим у 11 сати суђење за паљење куће. У истом дану одржавају се четири суђења везано за Симоновића“, каже Маторчевић за Цензоловку.

Симоновић никако да се одлучи да ли се суди са новинарима или грађанима

Поход по судовима који је предузео Драгољуб Симоновић делује прилично конфузно и у најмању руку контрадикторно. Јер, у 15 тужби пред Другим основним судом Симоновић тврди да новинари портала Жиг инфо нису новинари и да портал није медиј, у још једној, 16. тужби пред Другим основним судом Симоновић тражи обештећење за „душевну патњу“ због представке Основном јавном правобранилаштву која је поднета у виду петиције педесетак грађана, али су је иницирали новинари портала Жиг инфо, док у тужби пред Вишим судом Симоновић признаје да су у питању новинари и тужи Жиг инфо за четири текста, од којих је два написао Милан Јовановић.

Драгољуб Симоновић изгледа не може да се договори сам са собом да ли „ратује“ са новинарима или са грађанима Гроцке.

„Симоновић хоће себе да прикаже као неког ко проблеме решава судским путем, а не тако што неког батина или му пали кућу. Објавили смо на порталу снимак разговора Симоновића са једним грађанином у ком Симоновић каже ’омлатићу’, ’очистићу’ новинара Жиг инфа. Он себе на суђењу представља као да је јако фин и да никад не употребљава те речи, да је рекао полицајцу да поприча са нама, а на овом снимку који смо објавили изговара претње. То не иде у прилог слици коју хоће да остави о себи и, као што је сам изјавио на претходном суђењу, да не може ’шмокљан да буде председник’. Нажалост, може. Не знам баш да ли је то ’шмокљан’, али је свакако бахатост присутна код њега“, каже Маторчевић за Цензоловку.

Тужилац тражи осам година због паљења куће

Кућа новинара Милана Јовановића запаљена је 12. децембра 2018. године, након што су на гаражу, која је део куће, бачена два Молотовљева коктела. Јовановићу је изгорела сва имовина коју је стицао током живота. Преживео је захваљујући супрузи која га је изнела ошамућеног од дима и лекова које пије као тежак плућни болесник.

Друго основно јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Драгољуба Симоновића и затражило максималну казну од осам година затвора због сумње да је наложио паљење куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановић. Терети се да је извршио тешко дело против опште сигурности подстрекавањем.

За Владимира Михајловића као саучесника у извршењу кривичног дела затражена је казна затвора у трајању од пет година, за Игора Новаковића, који је такође окривљен као саучесник, казна затвора у трајању од пет година, а за Александра Маринковића као извршиоца казна затвора у трајању од шест година затвора.

Због сумње да су запалили кућу новинара, прво су ухапшени Александар Маринковић, Игор Новаковић и Бојана Цветковић Шијачки. Шијачки је признала кривично дело и у склопу договора са тужилаштвом осуђена је на шест месеци кућног притвора и 50.000 динара.

Драгољуб Симоновић је ухапшен 25. јануара 2019, а о томе је на конференцији за медије јавност обавестио лично председник Србије и шеф СНС-а Александар Вучић.

„Годинама и деценијама, посебно од 2000. до 2012. године, говори се о партијским књижицама као свемогућим улазницама да радите шта хоћете. Србија ће бити правно сигурна земља. Зато вам саопштавам да је полиција Србије данас ухапсила и задржала Симоновић Драгољуба, председника Општине Гроцка“, рекао је тада Вучић.

Симоновић је пуштен на слободу 7. марта 2019, када почиње да подноси тужбе против новинара портала Жиг инфо, а на друштвеним мрежама се истовремено интензивира кампања претњи и мржње против новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси