Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Близу 140 доктора наука упутило апел РТС-у да објективно извештава о свим актуелним питањима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Близу 140 доктора наука упутило апел РТС-у да објективно извештава о свим актуелним питањима

Група од скоро 140 доктора наука затражила је данас од Радио-телевизији Србије (РТС) да истинито, објективно и професионално извештава о свим актуелним питањима и акутним проблемима у политичкој и друштвеној сфери.

Наводећи да су свесни чињенице да нема потребе да објашњавају шта значи професионално и објективно новинарство, и да немају намеру да се баве уређивачком политиком, потписници захтева су прецизно навели шта очекују од РТС.

„Тражимо да се у ударним терминима и у свим информативним емисијама на објективан начин разматрају све афере – од афера Крушик, Јовањица, Београда на води, рушења у Савамали, рампе у Дољевцима, тетке из Канаде, плагираних и фалсификованих диплома и доктората и еколошке катастрофе, па до афера ‘Ђиласових милиона“’ и односа Бошка Обрадовића према Љотићевој идеологији, али и све друге постојеће и будуће афере које се пре свега везују за странке на власти, али и за оне у опозицији“, стоји у захтеву.

Потписници објашњавају да под објективним приступом у извештавању подразумевају да се обезбеди могућност равноправног наступа свих релевантних страна и актера, који би могли несметано и без цензуре да изнесу своје аргументе и мишљења, као и то да се на увид грађанима дају детаљни прикази докумената који поткрепљују њихове ставове.

„Као конкретан доказ тога да сте одлучили да трансформишете РТС у истински сервис свих грађана, очекујемо увођење нове емисије дебатног карактера о темама које највише потресају јавност и уз учешће релевантних актера, подразумевајући да ће се ова емисија надаље редовно налазити у оквиру вашег Првог програма“, истиче се у захтеву.

Захтев су потписали, између осталих, професори Унверзитета у Београду Дубравка Стојановић, Даница Поповић, Сњежана Миливојевић, Милен Драгићевић-Шешић, Јово Бакић, Јанко Баљак, Горан Марковић. Најављено је да ће захтев РТС бити предат у среду, 22. јануар, када ће испред зграде РТС бити одржана конференција за новинаре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси