Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Горан Пековић, члан Савета РЕМ-а, поднео оставку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2020.

Аутор: Јована Томић Извор: ЦИНС

Горан Пековић, члан Савета РЕМ-а, поднео оставку

Како ЦИНС сазнаје, члан Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), поднео је оставку на то место.

Оливера Зекић, чланица Савета потврдила је за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) да је Пековић послао мејл у којем подноси оставку и захваљује се на сарадњи. За сада се не знају разлози за подношење оставке.

Према његовој званичној биографији са сајта РЕМ-а, Горан Пековић је професор на Факултету драмских уметности и шеф Катедре за филмску и телевизијску продукцију. Оснивач је смера Продукције на Академији умјетности у Бањалуци, а објавио је преко 30 радова из области медија и медијског законодавства.

За члана Савета РЕМ-а изабран је 16. децембра 2009. године када је био предлог Међународног удружења пропагандиста. Након истека првог мандата 2015. године, Пековић поново постаје кандидат за члана РЕМ-а али његов реизбор тада прате бројне контроверзе. Он је прво био предложен од стране спортских организација али није успео да буде један од два кандидата који ће бити предложени Народној Скупштини за избор. Зато га касније предлаже удружење радио станица РАБ и он 2016. године бива поново изабран, овог пута из редова удружења издавача електронских медија и удружења новинара Србије.

Иначе, Савет РЕМ-а је још од 2017. године радио у крњем саставу па је уместо девет чланова имао шест. То је била и једна од тема дијалога између власти и дела опозиције о изборним условима који се одигравао уз посредство европских парламентараца. Након дијалога је договорено да се састав РЕМ-а допуни по формули 3+2, односно да се поред избора три недостајућа члана, изаберу и два која ће заменити неке постојеће. Дуго се полемисало како ће постојећи чланови РЕМ-а бити замењени, да ли подношењем оставке или тако што ће бити разрешени у Народној Скупштини. Горан Пековић је овом оставком једну дилему разрешио.

ЦИНС је прошле године објавио више текстова о раду овог регулаторног тела. У једном од њих смо у августу ове године објавили тајни извештај РЕМ-а о медијском извештавању током предизборне кампање 2016. након чега су опозициони Покрет слободних грађана као и организација 1 од 5 милиона тражили смену чланова Савета овог тела.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси