Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Станари тражили СББ, комунални инспектор наложио уклањање због кућног реда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2020.

Аутор: Петар Гајић Извор: Н1

Станари тражили СББ, комунални инспектор наложио уклањање због кућног реда

Компанија СББ је, после саопштења да јој држава на нерегуларан начин забрањује постављање кабловске мреже, поднела жалбу на решење о уклањању опреме која је већ у функцији у Борчи. СББ тврди да је одлуку донела комунална инспекција која није надлежна, и то тако што се позвала на правила о кућном реду, која немају никакве везе са кабловским операторима.

Екипа Н1 била је, у међувремену, у насељу где је опрема постављена и у коме би станари, који су сами тражили увођење СББ мреже, могли да остану без кабловске телевизије.

Ако живите у Новој Борчи до недавно сте могли да изаберете само једног кабловског оператора. СББ је тек крајем прошле године почео да развија своју мрежу, а становници Улице Беле Бартока кажу да би волели више могућности за избора.

- Да, да, да. Јер гледамо на Јутјубу све што се приказује. Конкретно, Иван Ивановић, Утисак недеље. Сад чујемо и Зоран Кесић прелази тамо, тако да све пратимо на Јутјубу, као да не живимо овде.

- Волели би СББ, али колико знам они се нешто политички споре, или већ како то иде. Не знам ни ја. Мислим да овај улаз поред нас је склопио неки уговор са СББ-ом. Нисам сигуран, али мислим да јесте.

- Неки су задовољни, неки нису. Па траже друге. Тако да што више има то боље.

Неке Скупштине станара донеле су одлуке и СББ је на основу тих одлука и по уговорима које је склопио, инсталирао своју инфраструктуру. Грађевинска инспекција није имала никакве примедбе. Међутим, када је све већ било готово стигло је изненађујуће решење комуналне инспекције општине Палилула.

"Комунални инспектор је донео решење по коме ми морамо да скинемо ову опрему, позивајући се на одлуку о кућном реду, значи о чувању кућног реда и мира што се односи на станаре, а не на кабловске операторе. Значи, овде имамо апсурдну ситуацију, да смо од скупштине станара добили одобрење да инсталирамо инфраструктуру, а да комунална инспекција не заступа интересе станара. Долазимо у ситуацију да скинемо опрему и да станари немају кабловску телевизију и оптички интернет, објашњава Јован Зечевић из сектора за правне послове СББ-а.

Не само комунална инспекција општине Палилула, и јавно комунално предузеће Градско зеленило изненада је изменило услове које кабловски оператори добијају од тог предузећа увек када постављају мрежу. Тачно се знало како се изводи копање, које су обавезе извођача и како се тротоар или земљиште враћа у пређашње стање.

"Имали смо једну праксу које смо се држали годинама и онда је то промењено без икаквог образложења. Дати су нам неки услови који су у датом моменту потпуно непримењиви. Једноставно, катастар водова не ради. И не можемо да доставимо нешто што нико није доставио. Једноставно, ми смо у ситуацији да не можемо даље да радимо", истиче Зечевић.

У СББ-у кажу да је уклањање њихове мреже у Улици Беле Бартока огледни пример како како би развој те мреже могао да буде заустављен у целој Борчи и поред тога што постоји сагласност многих Скупштина станара. СББ тврди - такве проблеме други кабловски оператори немају.

Пре месец и по дана заменик градоначелника Горан Весић оптужио је управо СББ да раскопава Борчу, а испоставило се да су фирме које раде за Телеком Србија раскопле улице.

"Ово је трећи четврти дан да копају, ако већ копају нека врате у првобитно стање како је и било", казао је један суграђанин 2. децембра прошле године.

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић догађања у Борчи види као проблем који постоји у целој Србији. Он каже да је реч о фаворизовању једног предузећа и о неједнаким условима за пословање на тржишту. СББ-у саветује да се обрати Бриселу и Стразбуру.

"Требало би се жалити Комисији за заштиту конкуренције, али је у више наврата доносила погрешне одлуке и то је суд обарао. Тако да једина институција која постоји јесте наша сагласност са правилима Европске уније и да у томе помогне Европска унија, да ствари враћамо у нормалу и да подстичемо конкуренцију", каже Ковачевић.

Н1 је контактирао Комуналну инспекцију општине Палилула. Никакав одговор на наше питање о правним разлозима за решење о уклањању опреме СББ-а у Борчи још нисмо добили.

Компанија СББ послује у оквиру United Grupe, као и телевизија Н1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси