Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружење судија и тужилаца тврди да Данас угрожава самосталност тужилаштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2020.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Подносиоци кривичне пријаве против Миломира Марића жалили се Апелационом тужилаштву због одбацивања пријаве због вређања професора Синанија

Удружење судија и тужилаца тврди да Данас угрожава самосталност тужилаштва

Удружење судија и тужилаца Србије (УТС) обратило се Поверенику за самосталност тужилаштва Државног већа тужилаца због угрожавања самосталности тужилаштва од стране листа Данас и портала Цензоловка, објавило је ово струковно удружење на свом Твитер налогу.

Случај због којег се УТС одлучио на овај корак тиче се кривичне пријаве коју је група невладиних организација поднела против главног уредника телевизије Хепи Миломира Марића због распиривања националне и верске мржње вређањем професора Филозофског факултета у Београду Данијела Синанија.

Наиме, заменик тужиоца Вишег тужилаштва у Београду Ненад Стефановић који је пријаву одбацио је председник Удружења судија и тужилаштва Србије.

Лист Данас се овом темом бавио текстом под називом „Марић угостио тужиоца који је одбацио пријаву против њега“, у којем смо навели да је Стефановић годину дана пре Марићевих изјава које су предмет истраге, гостовао у емисији код окривљеног новинара.

Такође смо навели и податак да Стефановић није поднео захтев за сопственим изузећем.

Приговор на његову одлуку да одбаци кривичну пријаву против Марића пре два дана Апелационом тужилаштву поднела је Славко Ћурувија фондација, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Асоцијација онлајн медија.

„Заменик тужиоца у допису није навео ниједан разлог за одбачај кривичне пријаве у којој су означени линкови ка емитованој емисији за подручје целе Србије, а у којој је новинар Миломир Марић омаловажавао Данијела Синанија, професора Београдског универзитета, изазивајући и распирујући националну мржњу и нетрпељивост. Цела емисија била је посвећена дешавањима у вези са одлуком да је докторат министра Синише Малог плагијат“, наводи се у приговору који је објавила Цензоловка.

У приговору се додаје да је „изненађујуће да је одлуку о кривичној пријави Више јавно тужилаштво донело у поступку у коме је поступао заменик тужиоца Ненад Стефановић који је био гост у емисији Миломира Марића ‘Добро јутро Србијо'“.

„Свакако је перцепција јавности таква да се може посумњати у објективност и самосталност овог заменика тужиоца у конкретном предмету. И заменик тужиоца и тужилац морали су у овом поступку ценити да се ствара утисак да је новинар Миломир Марић био заштићен од стране заменика тужиоца који је био гост у његовој емисији“, истичу подносиоци кривичне пријаве Марића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси