Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цвејић (Данас): Савет за штампу нема велики утицај на таблоиде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2020.

Извор: ФоНет

Цвејић (Данас): Савет за штампу нема велики утицај на таблоиде

Велики број прекршаја новинарског кодекса у штампаним и онлајн медијима и едукација грађана о томе када имају право да се обрате том телу, представљају највеће изазове у раду Савета за штампу, изјавио је ФоНету члан Комисије Савета за жалбе Бојан Цвејић.

Генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић указала је да се Савет суочава са бројним изазовима, почев од тога да нема стабилан извор финансирања, до спољних и унутрашњих притисака.

Она је, у серијалу разговора Без рукавица, рекла да проблем представља и то што локалне самоуправе не поштују одлуке Савета, а новац додељују управо оним медијима који крше Кодекс.

Како је објаснила, против рада Савета усмерене су и активности медија који не признају надлежност Савета и удружења која нису учествовала у оснивању тог тела, али и са изазовима које носи нова Медијска стратегија.

Када је реч о Стратегији, Новаковић је ФоНету изјавила да предстоји дуга борба, јер се проблем односи на положај Савета за штампу, који грађанима жели да пружи боље новинарство тако што ће медији који континуирано крше Кодекс бити кажњени и то тако што неће добити државни новац.

"При изради, инсистирали смо да обавезујући услов за доделу новца буде поштовање одлука Савета, односно признавање Кодекса и саморегулације", предочила је Новаковић.

Како је напоменула, Савет наилази на велики отпор и из државних органа и наравно од медија који не признају његову надлежност, али и неких медијских организација.

Упитан да ли због постојања Савета има мање кршења Кодекса, Цвејић одговорио да Савет нема велики утицај на таблоиде, који "из дана у дан праве све веће прекршаје" и не маре за то да ли ће их Комисија осудити или не.

Он сматра да би држава требало да препозна Савет као битну институцију за медије и да одлуке Комисије имају веће последице по медије који се не придржавају Кодекса.

Новаковић је нагласила да не види да се Кодекс мање крши, већ да, напротив, број прекршаја расте, али да верује да ће се доћи до тога да постоје казне за такво понашање.

"Кроз рад, покушамо да утичемо на грађане да треба да престану да купују медије који крше Кодекс, а оглашиваче да се не оглашавају у таквим медијима", рекла је Новаковић.

Као успех Савета, Цвејић је издвојио то што опстаје 10 година, док је Новаковић истакла да су за деценију постојања успели да изграде институцију и да се наметну као релевантно тело.

Према њеним речима, у Савету заиста постоји дијалог, јер су представници свих релевантних делова новинарске заједнице, па и они "зараћени", сели за исти сто, али и то што је медијска етика постала тема у Србији.

Као највећи неуспех, Новаковић је издвојила то што Савет није успео у основној намери - да подигне квалитет новинарства и унапреди медијске садржаје.

Савет за штампу је саморегулаторно тело основано крајем 2009. године.

Основали су га Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије, Локал прес и Асоцијација медија, са идејом да подигну квалитет новинарства у Србији и штите грађане од злоупотреба у штампаним и онлајн медијима.

Поред Управног одбора, централно тело Савета је Комисија за жалбе, која је до сада примила више од 700 жалби.

Одлучивала је о више од 400 жалби. Већина одлука Комисије - у више од 300 случајева, потврдила је да је било повреде Кодекса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси