Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство: За две године 42 прекршајна поступка против медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2020.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Због непоштовања Закона о јавном информисању

Министарство: За две године 42 прекршајна поступка против медија

Министарство културе и информисања је током претходне две године захтевало покретање 42 прекршајна поступка против медија због непоштовања Закона о јавном информисању.

Како се наводи у одговору Министарства на питања Данаса, реч је о 25 захтева у 2018. години и 17 током прошле године.

Највећи број захтева за прекршајне поступке поднет је против Курира – чак 11 за две године, потом по седам против Српског телеграфа и Алоа. Шест захтева за поступке Министарство је поднело против Информера, док је против Блица било пет.

Телеграф.рс, Експрес и Новости били су по једном у оваквој ситуацији, као и издавач Рингиер, док је издавач Балкан Медиа Пресс који издаје Аферу оцењен два пута као неко ко не поштује Закон о јавном информисању.

Највише прекршаја Закона односило се на забрану објављивања порнографског садржаја на насловној и последњој страни листа, што је забележено у 25 случајева за две године у више медија.

Други најчешћи прекршај био је непоштовање приватности малолетника, односно откривање идентитета, због чега је надлежно министарство морало да реагује 14 пута.

Два прекршаја односила су се неадекватно објављивање Импресума, у оба случаја код издавача „Афере“ Балкан Медиа Пресс, док је против Рингиера захтеван поступак због неблаговременог ажурирања података у Регистру медија и недостајућих података о главном и одговорном уреднику.

Подсетимо, државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић овог месеца је изјавио да је то министарство покренуло прекршајне пријаве против три таблоида због кршења Закона о информисању и медијима.

Он је додао да је против три таблоида који су објавили делове исказа осумњиченог за отмицу Нинослава Јовановића поднета прекршајна пријава због кршења чланова 74,77, 79 и 80 Закона о информисању и медијима.

Поједини таблоиди су на насловне стране извукли изјаве ухапшеног Јовановића о томе како је данима мучио отету дванаестогодишњу девојчицу.

Министарство културе и информисања је данас поднело захтев за прекршајни поступак против магазина Време. Као разлог наводе чланак „Зло вреба са киоска“ из новог броја Времена, у коме се преносе насловнице таблоида против којих је већ покренут поступак. На овај начин су прекршене одредбе Закона о јавном информисању и медијима, саопштили су из Министарства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси