Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Друго основни суд се прогласио ненадлежним у случају Симоновић против Јовановића, Васића и Маторчевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2020.

Аутор: Екипа Жиг Инфа Извор: Жиг Инфо

Друго основни суд се прогласио ненадлежним у случају Симоновић против Јовановића, Васића и Маторчевића

Новинар Милан Јовановић, коме је запаљена кућа у децембру 2018 и Драгољуб Симоновић, бивши председник општине Гроцка ком се због тог злочина суди, требали су да се поново сретну у судници, али - по приватној тужби у новембру 2019. године.

Симоновић је тужио и уредника портала Жиг инфо Жељка Маторчевића и Срећка Васића, бившег комуналног инспектора Гроцке и саговорника у текстовима који су објављени на том сајту.

Драгољуб Симоновић тражиo je да суд усвоји тужбени захтев због тврдњи у поднеску Правобранилаштву Гроцке који су поднели Маторчевић, Јовановић и Васић.

У тужби стоји да су се Маторчевић, Јовановић и Васић, заједничким поднеском 3. септембра2018. године године обратили Општинском правобранилаштву Гроцке износећи "врло увредљиве квалификације" на рачун Симоновића "повређујући му чак и најдубља осећања према оцу", због чега Симоновић тражи 300 хиљада динара.

Како je  писало у тужби Драгољуба Симоновића , Жељко Маторчевић је у више наврата, објављивањем текстова на разним интернет страницама изузетно увредљиве садржине, узроковао штету Симоновићу.

"Етикетирање било ког лица да има ‘бахато, нехумано и надасве неморално и криминогено понашање', да је ‘охоли, сујетни и самовољни властодржац', да је његово схватање политике ‘отимачина и криминалне радње'... том лицу наноси психички бол, повређује углед и част личности и узрокује страх", наводи се у тужби Симоновића.

Због чињеница да је поднесак Маторчевића, Јовановића и Васића послат у време када је Драгољуб Симоновић био председник Општине Гроцка, у тужби се наводило да то "посебно доприноси интензитету психичког бола", јер су он, његови преци и потомци градили добре међусобне односе и поштовање међу суграђанима.

"О овоме највише сведочи чињеница да је на последњим локалним изборима убедљиву победу однела листа чији је подносилац био Драгољуб Симоновић, а као што вам је познато код спровођења локалних избора је управо лични квалитет и способност лица са листе пресудна за изборну победу", наводило се у тужби.

У тужби се истицало да "није потребно посебно ни образлагати колику стигму и душевни бол наноси Симоновићу тврдња да му је отац инцестоидан".

На рочишту које је било заказано за 6. новембар 2019. године, тужилац Драгољуб Симоновић се није појавио, док су оптужени Јовановић, Маторчевић и Васић се уредно одазвали позиву са својим пуномоћницима.

На том рочишту, Маторчевић и Васић су оспорили тужбу и тужбени захтев у целости и истакли да основаност  тужбеног захтева за наднокнаду штете обзиром да се ради о пријави државног органа која је извршена државном органу и то Општинском правобранилаштву. Јовановић је такође оспорио тужбени захтев и истакао да осим тужених, притужбу су потписала и остала лица.

Адвокати тужених тражили су да се на извођење доказа позове и тадашњи Општински правобранилац и објасни како је документ завршио у рукама Драгољуба Симоновића, с обзиром да на њега њима као потписницима никада није стигао одговор на исти.

Судија је одлучио да следеће рочиште буде заказано за 8. март 2020. године.

Међутим, Други основни суд у Београду је 8. јануара 2020. године донео решење да се  рочиште за главну расправу отказује јер се овај суд проглашава ненадлежним.

Како се наводи, између осталога, у решењу суд је увидом уз приложене доказе уз тужбу утврдио да је поднесак поводом кога је тужилац покренуо поступак за накнадну штете поднет од стране тужених, Жељка Маторчевића, Милана Јовановића и Срећка Васића и да је у поднеску као адреса за достављање одговора на поднесак између осталога наведена адреса Маторчевић Жељка. Имајући да је на тој адреси уписан и Медијски центар "Жиг Инфо" а да је Маторчевић уписан као главни и одговорни уредник и да се спорним поднеском тражи одштета у вези са информисањем надлежних органа РС и притужби на руководиће челнике ГО Гроцка, а да је Виши суд надлежан да суди поводом накнаде штете  у вези са објављивањем информације, те је суд применом одредбе члана 17 Закона о парничном поступку одлучио као у изреци решења.

Иначе, Симоновићу ово није једина тужба против Жиг инфа. Након изласка из притвора поднео је још 15 тужби против Жељка Маторчевића. Све су тужбе на истој основи постављене, односно у свакој Симоновић тражи одштету од по 300 000 динара, тврдећи да Жиг инфо и није медији, као и да новинари тог удружења (како их он назива) нису новинари. Други основни суд се, за сада, прогласио ненадлежним у 4 тужбе Симоновића, а изрека решења је слична као и ова последња.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси