Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драстичне повреде кодекса у таблоидима, поразно да не науче на грешкама (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2020.

Извор: Н1

Драстичне повреде кодекса у таблоидима, поразно да не науче на грешкама (ВИДЕО)

Поразно је да се медији који газе етичке стандарде не науче на грешкама, или неће да се науче, оценили су Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу и Петар Јеремић, новинар. Случај реаговања на писања о отмици у таблоидима је можда граничан случај који ће одредити да ли ће се наставити са сличним осудама и министарства и јавности, додали су.

Против два таблоида, Информера и Српског телеграфа, Министарство културе поднело је прекршајне пријаве, а Савет за штампу их је најоштрије осудио, због објављивања исказа осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића, чиме су на најгрубљи могући начин кршили достојанство и приватност жртве, малолетне девојчице.

Новаковић је оценила да је добро да је министарство деловало у овом случају и да још треба видети шта ће бити са тим пријавама.

"Ипак, ово сад тешко може да се исправи, штета је начињена девојчици и њеној породици, али је ово случај на којем би требало да се успостави нека пракса понашања државних органа и медијских удружења и јавности. Ово је можда неки граничан случај који ће одредити да ли ће се ово наставити овако. Драстичне повреде кодекса су биле у питању, и не само то, већ и како су те информације доспеле у медије, а да не видимо да се ико тиме бави. Претпостављамо да ће се тужилаштво бавити тиме", рекла је.

Она је додала да је могуће чак и да се испостави да је исказ који су таблоиди објавили у вези са тим случајем скроз измишљен.

Јеремић је казао да је мониторингом утврђено да се у великој мери крше права деце. "Тој деци се уништава живот. У ери интернета то заувек остаје на интернету.. детету убијене певачице нпр. живот је уништен за стално. Савет је установио да су ту драстично повређена права и породица и детета", каже Јеремић.

Он је додао да је поразно да се медији не науче на грешкама или неће да се науче, шта год да је - подједнако је поразно.

Уредници не брину много о казнама или критици док раде то што раде, брину тек кад жалба стигне пред савет, кад дође до осуде јавности као сад што је дошло, или кад дође до суда. Врло касно схвате, а чак ни тад не схвате него гледају само како тај случај да затворе, и и даље терају по свом, кажу гости.

"Не видимо да се у њиховој пракси нешто креће на боље", додали су они.

Новаковић је подсетила да има уредника који се јавно декларишу да их кодекс не обавезује ни на који начин.

"Да то уредници не би радили, морао би да постоји јак притисак јавности. Док год то неко буде хтео да чита, они ће се бранити тиме да пружају читаоцима оно што желе. Такође имате и нездраву конкуренцију која помера границе", рекла је.

Јеремић је истакао да постоји механизам који би могао да се примени успешно, али се код нас нажалост не примењује.

"А то је да се новац на конкурсима не додељује онима који крше кодекс. Да не добијају таблоиди новац, који највише имају кршења кодекса", наводи.

Држава би, како је рекао, требало да докаже колико јој се стало до професионалног новинарства и етичких стандарда пре свега због заштите грађана и читалаца, да се не деси сутра некој девојчици ово што се сада десило.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси