Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радомировић за РТС: Таблоиди драстично прекршили право девојчице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 01. 2020.

Извор: РТС

Радомировић за РТС: Таблоиди драстично прекршили право девојчице

Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић је за РТС рекао да су таблоиди својим извештавањем драстично прекршили право девојчице која је била жртва једног злочина и оценио да је добро што се тужилаштво огласило.

Владимир Радомировић је рекао да девојчица која је била киднапована треба да живи са тим целог живота, а да новинари не треба да јој одмажу и да је поново стављају у улогу жртве објављивањем исказа оптуженог за тај злочин.

"Посао новинара не сме да изазива такву врсту трауме, већ да помогне да се неке ствари реше. Видим да су колеге из неких таблоида рекле да су они желели да помогну да осумњичени буде осуђен, али то се не ради тако. Зато је важно да видимо како је то изашло, ко је тај извор који је доставио такве податке", навео је Радомировић.

Додао је да мисли да треба да реагују и Повереник за заштиту података о личности и Заштитник грађана и да и они кажу да је ово неприхватљиво и да се направи један стандард у нашем новинарству да се, када се извештава о деци и злочинима према деци, буде изузетно обазрив и да се не угрози право те деце.

Радомировић је навео да је Кодекс новинара Србије у оваквим случајевима јасан, али да је очигледно да неке колеге мисле да могу свашта да ураде и да објаве, као и да је и раније било сличних ситуација. 

"Важно је што се тужилаштво коначно огласило и мислим да је генерално потребно да тужиоци чешће иступају у јавности како би биле спречене све спекулације и да јавност буде сигурна да неко води неки поступак и да се зна, да новинари и шира јавност знају, са чим тужилаштво располаже", казао је Владимир Радомировић.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

14.01.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 15:54

Срећна Српска нова година

Удружењу новинара Србије и председнику Владимиру Радомировићу желим све најбоље у Српској новој 2020. години.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси