Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабачки „Глас Подриња“ обележио 75 година постојања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2019.

Аутор: Д. Е. Извор: Данас

Шабачки „Глас Подриња“ обележио 75 година постојања

Шабачки недељник „Глас Подриња“ обележио је 75. годину постојања и непрекидног излажења.

Тим поводом, у 3761. броју указано је кроз какве је све бурне године пролазио лист и какве су све турбуленције пратиле друштво. Први број изашао је 16. децембра 1944. године, на четири стране. Од тада „Глас Подриња“ постао је незаобилазни део Шапца и подринских општина.

Златно доба овог недељника биле су седамдесете и осамдесете године прошлог века, када је излазио у чак 25.000 примерака и имао дописнике из свих општина у Подрињу.

Из редакције овог гласила потекао је Радио Шабац, основан четврт века касније, као и ТВ Шабац. Ови медији имали су једно време заједничку редакцију са више од 30 новинара, а укупно је у РНИРО „Глас Подриња“ имао више од стотину запослених.

У то време подигнута је и зграда за ове медије, на 2.500 квадрата.

Криза је дошла деведесетих година, а током НАТО бомбардовања срушена је антена Радио Шапца, висока стотину метара. Касније је дошла приватизација, а „Глас Подриња“ продат је за рекордних 700.000 евра. Међутим, нови власници нису исплатили последњу рату, тако да је приватизација поништена. У међувремену из редакције је отишло десетак новинара и сарадника незадовољни поступањем власника листа и оформили су нови лист „Шабачки гласник“.

На новој аукцији „Глас Подриња“ је продат за 180.000 евра. Данас „Глас Подриња“ успешно послује, излази на 48 страна, а редакцију чине релативно млади и оспособљени новинари. Лист је задржао извештавање из општина Коцељева и Богатић, а посебно значајно јесте то што редакција бира најбољег спортисту Подриња.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси