Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Председник УНС-а: Морамо да се изборимо са притисцима и утицајем политичара (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2019.

Извор: РТС

Председник УНС-а: Морамо да се изборимо са притисцима и утицајем политичара (ВИДЕО)

Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић рекао је да не зна шта су лидери дела опозиције желели да постигну јучерашњом блокадом улаза у РТС осим жеље да утичу на уређивачку политику.

Према речима Радомировића мора се заштитити аутономија новинара да извештавају у интересу грађана.

"Не знам шта су лидери опозиције желели и шта су постигли осим жеље да утичу на уређивачку политику. Ово јесте опасније по запослене у РТС-у, јер је могуће да дође и до физичког напада, а то отвара врата и за блокаду других медија. Морамо да се изборимо са притисцима и утицајем политичара", рекао је Радомировић гостујући у Јутарњем програму.

Осмочасовна блокада улаза у РТС организована је у дану када су у Србији боравили представници Европског парламента.

"Можда је то био покушај да се прикаже да је стање у медијима алармантно, али то није начин. Не можете да блокирате, а да онда говорите о цензури. Ово је преседан и то није добро", рекао је председник УНС-а.

"Мени је посебно засметала изјава Вука Јеремића и његово поређење са нацистичком Немачком. Потребно је да сви као струка станемо у одбрану колега са РТС-а", рекао је Радомировић.

Према његовим речима на полицији је да каже зашто није спречила ову блокаду, јер скуп није имао дозволу. 

"Нама као струци мора да буде интерес одбрана од утицаја политике било да долази од власти или опозиције", каже председник УНС-а. 

Притисци на медије ће се наставити посебно у изборној кампањи.

"Нас новинаре очекује никада тежа кампања и биће разних врста притисака којима морамо да се одупремо. Када вас власт назива жутим уредницима и то је притисак као и јучерашња блокада зграде", нагласио је Радомировић.

Према речима председника УНС-а деценијама се не ради на јачању јавног сервиса.

"То је последица зато што су политичари на РТС гледали као на плен. Време је да се јача аутономија јавних сервиса", рекао је Радомировић.

Највљени избор пет чланова РЕМ-а је добра вест али према речима Радомировића није јасно због чега то није урађено до сада.

"Не знам зашто се чекао последњи тренутак. РЕМ већ годинама ради у крњем саставу као и зашто се отеже медијска стратегија за који не треба више од три месеца а већ је прошло две године", рекоа је гостујући у Јутарњем програму председник УНС-а Владимир Радомировић.

Коментари (3)

Остави коментар
пон

16.12.

2019.

Novinar RTS [нерегистровани] у 18:05

Legitimni zahtevi

Šta uvaženi kolega Radomirović vidi sporno u tome što je manifestacija opozivije pred vratima RTS bila njihova "želja da utiču na uređivačku politiku"? Predstavnici opozicije, koji su, je li, predstavnici jednog dela ovog naroda, naroda koji plaća TV pretplatu, smatraju da javni servis neprofesionalno radi svoj posao, da ne radi dobro, jer potpuno zanemaruje jednu stranu stvarnosti ove napaćene zemlje. Dakle, kao predstavnici naroda koji je poslodavac svima u javnom servisu, predstavnici opozicije imaju zamerke na rad javnog servisda, tj. na njegovu uređivačku politiku koja ne odgovara ztahtevima koje deo javnosti postavlja pred svoj javni servis. Šta je legitimnije nego tražiti - promenu takve uređivačke politike?

Одговори
нед

15.12.

2019.

Božidar Anđelković [нерегистровани] у 10:25

Dvorski sukobi

Potpuno se slažem sa gospodinom Radomirovićem da blokada medija nije rešenje. Naročito kada su u pitanju dvorski sukobi.

Одговори
нед

15.12.

2019.

Prijatelj [нерегистровани] у 08:37

Svaka cast

Poznajem ovog covjeka i jos nisam sreo boljeg.Subjektivno i objektivno.Intelektualac s vrlinama.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси