Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Присталице Савеза за Србију осам сати блокирале улазе у РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2019.

Извор: РТС

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Присталице Савеза за Србију осам сати блокирале улазе у РТС

Присталице Савеза за Србију окупиле су се у подне испред улаза у зграду Радио-телевизије Србије, и до 20 сати блокирале сва три улаза у зграду Јавног сервиса. Најаву блокаде осудили су руководство РТС-а и новинарска удружења.

20.00 - Лидери и присталице СзС су се разишли чиме је завршена блокада РТС-а, која је трајала, како је и најављено, од 12 до 20 сати. 

19.35 - Вук Јеремић је рекао да је данас разбијена блокада Јавног сервиса, наводећи да је то било осам симболичних сати током којих није било насиља. Каже да ће наставити са сличним акцијама, које неће бити најављиване.

18.15 - Блокада улаза у зграду РТС-а још траје, музика се чује са разгласа, а окупљени дувају у пиштаљке.  

17.09 - На главном улазу у РТС из Таковске улице присталице Савеза за Србију у шестом сату блокаде Јавног сервиса. 15.33 - Блокада РТС-а – сва три улаза у зграду. 

15.33 - Блокада РТС-а – сва три улаза у зграду. 

 

13.20 - Председник Александар Вучић каже да не верује да једна мала група људи може да помисли да насиљем може да изазове нешто озбиљније.

13.00 - Скуп СзС испред РТС-а није уредно пријављен, каже начелник Полицијске управе за град Београд Милан Станић.

12.45 - Организатори блокаде деле памфлете са поруком "РТС блокира истину, ми блокирамо РТС".  У даљем тексту, између осталог стоји, да је РТС дужан да "отвори врата за истину о бројним аферама, попут Јовањице, плагијата, Крушика, трговине оружјем, штрајка у Пошти,  Савамале, убиства Оливера Ивановића, страдања радника у Лучанима, покушај убиства новинара Милана Јовановића..."

12.30 - Група коју предводе функционери Странке слободе и правде Драган Ђилас, Мариника Тепић и Борко Стефановић налазе се испред трећег улаза у зграду РТС-а. 

12.27 - Присталице Савеза за Србију које блокирају РТС поделиле су се у три групе. Једна група коју предводи лидер Двери Бошко Обрадовић је код улаза у Абердаревој. Присталице Двери кажу да ће дозвољавати излаз из зграде али да нико неће моћи да уђе.

12.15 - "Овде смо јер РТС у последњих осам година не ради свој посао. Не можете ми рећи да грађане не занима шта се дешава", рекао је председник Народне странке Вук Јеремић и позвао раднике РТС-а да професионално обављају свој посао. 

12.00 - Део опозиције, предвођени страначким лидерима, пристиже на плато испред главног улаза у РТС у Таковској улици.

Лидери и присталице Савеза за Србију окупиле су се у подне испред улаза у зграду РТС-а, а како су рекли, блокада ће трајати у наредних осам сати.

Окупљени су блокирали сва три улаза у РТС, из Таковске, Абедареве и улаз ПЕЦ.

Међу окупљенима су лидери СзС Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић, Борко Стефановић, Мариника Тепић, Никола Јовановић... 

Вук Јеремић је рекао да су се на овај потез одлучили јер, како је навео, "РТС у последњих осам година не ради свој посао" и да су дошли како би скренули пажњу јавности да Јавни сервис треба битно другачије да се односи према професији.

"Не можете ми рећи да грађане не занима шта се дешава", рекао је Јеремић и позвао раднике РТС-а да професионално обављају свој посао. 

Испред улаза у Таковској улици приметно је присуство полиције, али не у великом броју, а догађај прате бројне медијске екипе.

Руководство РТС-а на најављену блокаду реаговало је јуче саопштењем. 

У последњих годину дана запослени на РТС-у изложени су притисцима због којих повремено нису у могућности да свој посао обављају на професионалан начин.

Није реч о вербалним критикама које су за медијски јавни сервис у Србији уобичајене, иако су често неоправдане, непримерене и увредљиве.

Реч је о акцијама дела политичке јавности у Србији које прелазе границу пристојног грађанског понашања и политичког деловања. У саопштењу се подсећа да се запослени на јавном сервису физички спречавају у обављању посла, а имовина РТС-а се оштећује и уништава.

Зато РТС апелује на целокупну политичку јавност Србије и света, као и на и домаће и међународне медијске организације и удружења, да овакво понашање осуде, а подстрекаче и виновнике уразуме, уколико је то могуће, да не буде касно.

Посебно је неприхватљиво и опасно иницирање талачке кризе, што је прави опис блокаде којој су изложени сви који се затекну у згради.

Ко то ради не треба да очекује да ће РТС да му отвори простор за промовисање таквих политичких идеја, насилничког понашања и позивања на кршење закона.

Синдикат новинара осуђује блокаду РТС-а

Синдикат новинара Србије позвао је све учеснике у политичком животу да се суздрже од било каквих видова притисака на новинаре Јавног сервиса, и то не само данас, него иначе. Притисци нису само физичка блокада улаза већ и покушаји да се споља уређује програм РТС-а, било да долази од опозиције или власти, наводи се у саопштењу Синдиката - подружнице РТС-а.

Синдикат је позвао уреднике и новинаре да професионално и у складу са законима раде свој посао, а руководство да то омогући и заштити све запослене.

"Свака власт се мења, наша је обавеза да бранимо и чувамо новинарску професију", пише у саопштењу.

Матић: Нарушавање уређивачке аутономије

Председник АНЕМ-а Веран Матић рекао је да је унапређење демократских процеса незамисливо без јачања институција, а да се највише што се блокадом РТС-а може постићи, уколико би била успешна, је да се под притиском објави или не објави неки медијски садржај што је слабљење институције и нарушавање уређивачке аутономије.

Матић каже да ако је циљ унапређивање уређивачке аутономије која је традиционално угрожена притиском власти са једне стране неће бити унапређена уједнaчавањем притиска са друге стране.

"То ће РТС пре довести до краха, него што ће охрабрити уреднике да доносе аутономне програмске одлуке, да изграде јавни сервис који остварује своју мисију и врши законом утврђену функцију", рекао је за УНС Матић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси