Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Годину дана од паљења куће новинара Јовановића: Срамотан изостанак помоћи државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2019.

Аутор: Јасмина Добриловић Извор: Цензоловка

Годину дана од паљења куће новинара Јовановића: Срамотан изостанак помоћи државе

Милану Јовановићу и његовој супрузи Јели Дељанин држава није помогла у обнављању куће. Они би, да није било солидарности грађана и новинара, и даље били без сопственог дома. Окривљени за злочин Драгољуб Симоновић не само да још није кажњен у сопственој странци већ је, напротив, награђен улицом у Врчину.

Данас, 12. децембра, на годишњицу паљења куће новинара из Врчина Милана Јовановића заказан је наставак суђења бившем председнику Општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и осталим осумњиченима за овај злочин.

Претходно рочиште, заказано за 1. новембар, одложено је због тога што се окривљени Игор Новаковић није појавио у судници, што је његов адвокат оправдао болешћу.

12. децембар 2018: Молотовљев коктел на кућу новинара

У 3 сата и 30 минута ујутро, кроз прозор гараже у кући новинара Милана Јовановића бачен је „Молотовљев коктел“. Ватра се брзо проширила и на остатак куће, у којој је изгорело све што је овај полицајац у пензији стекао са супругом Јелом Дељанин.

Неколико сати по избијању пожара, док је био у Градској болници на Звездари, где су му лекари пружали помоћ, Јовановић је за Цензоловку рекао како је уверен да је разлог напада његово писање. Већ је тада тврдио да иза напада стоји Драгољуб Симоновић, који је касније у медијима негирао умешаност у овај злочин.

Дан уочи годишњице, новинар портала Жиг инфо присећа се тог јутра када је, како каже, једва извукао живу главу:

„Када се сетим тог јутра, осетим горчину и бес. Тог јутра су ми уништене успомене, фотографије моје породице, буквално све што сам стекао за својих 70 година. Под старе дане сам остао бескућник без игде ичега. У глави су ми се мотале црне мисли. Стајао сам испред куће која се претворила у згариште. На све сам био спреман. Хвала богу, преовладала је самоконтрола.“

Додаје да и сада, годину дана касније, пред очима још увек види пожар.

„Огроман пламен у ком нестаје моја прошлост. Стојим на улици. Бос, на снегу и мразу. На мени је само пиџама, а код себе немам ни динара. Све је остало у пламену, на згаришту. Знао сам ко је то урадио, а у мени је кључао бес.“

Нико га од надлежних у држави непосредно после паљења куће није позвао нити му понудио помоћ.

Јовановић подсећа да су почели да долазе новинари од којих је чуо речи утехе, као и да су му уливали наду да неће бити сам:

„У себи сам осетио неку нову снагу и енергију.“

30. децембар 2018: Обијање изнајмљеног стана

У почетку су му помогле комшије, али је убрзо са супругом изнајмио стан на Бановом брду. Три дана пошто се у њега уселио, 30. децембра око 20 часова неко је покушао да упадне у стан у ком је у том тренутку био са супругом.

И тада је за Цензоловку рекао да сумња да је у питању нов покушај напада на њега или застрашивање. Добија и 24-часовну полицијску заштиту.

11. јануар 2019: Хапшење осумњичених

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић 11. јануара саопштава да су ухапшене особе које су провалиле у изнајмљени стан на Бановом брду у којем је боравио новинар портала Жиг инфо. Стефановић је новинарима тада рекао да су ухапшени признали кривично дело и да су предати тужилаштву, док је Вучић касније тврдио да намера провалника није била да нападну Јовановића.

25. јануар 2019: Хапшење Симоновића

Иако је Јовановић у старту директно оптуживао Симоновића као главног налогодавца за паљење куће, и то управо због текстова које је о њему објављивао на порталу Жиг инфо, хапшење председника Општине Гроцка уследило је тек 25. јануара, што је на ванредној конференцији за новинаре објавио председник Александар Вучић.

Вучић је тада навео да „партијска књижица никога неће заштитити од одговорности, свидело се то некоме или не, а да ће насиље бити најоштрије кажњено“.

7. март 2019: Симоновић пуштен из притвора

Драгољуб Симоновић, тада још увек актуелни председник Општине Гроцка, у притвору остаје до 7. марта.

Јавност још увек нема информацију о томе да је Симоновић претрпео икакве санкције чак ни као члан Главног одбора Српске напредне странке, чији је Вучић председник.

20. март 2019: Оставка Симоновића

Скупштина општине Гроцка је прихватила Симоновићеву оставку. На његово место долази чланица СНС-а Живадинка Аврамовић, која је за Симоновића имала само похвалне речи.

Испред зграде Скупштине општине Гроцка тада су се окупили лидери и присталице опозиционог Савеза за Србију, али и симпатизери СНС-а. Полиције није било, али ни инцидената.

ДОК СЕ ЗЛО НЕ ИСКОРЕНИ

Јовановић истиче и да га је власт разочарала јер је уверен да до свега овога не би дошло да су надлежни предузели мере у оквиру закона.

„Ја сам новинар постао силом прилика јер нисам могао мирно да гледам како корупција, лоповлук и непотизам цветају свуда око нас. О томе ћу писати док се то зло не искорени“, упоран је Јовановић.

Мај 2019: Симоновић добио улицу

Јавност остаје шокирана сазнањем да је Симоновић још у децембру, свега 10 дана после паљења куће новинара Јовановића, добио и своју улицу на територији општине Гроцка. Односно, улица у којој живи у Врчину, Касаповачка, од 22. децембра носи назив по браћи Симоновић. Скупштина Београда је у образложењу навела да у тој улици од давнина живе чланови породице Симоновић, који су својим радом, односно заслугом свих чланова породице, направили улицу уз железничку пругу.

24. мај 2019: Почиње суђење

Пошто је прво рочиште одложено због недоласка Симоновића, оптуженог су, када се појавио пред судницом, дочекале присталице које су га поздравиле аплаузом.

Осим против Симоновића, поступак се води и против Александра Маринковића, Игора Новаковића и Владимира Михајловића због тешког дела против опште сигурности.

За разлику од Симоновића, који није признао да је подстрекивао на паљење Јовановићеве куће и који је у судници рекао да „апсолутно није крив“, остала тројица су делимично признала злочин за који се терете.

Бојана Цветковић Шијацки, која је помогла Александру Маринковићу да запали кућу Милана Јовановића, са тужилаштвом је постигла споразум о признавању кривичног дела и осуђена је на шестомесечни кућни притвор уз електронски надзор и новчану казну од 50.000 динара.

25. мај 2019: Повратак у кућу

Јовановић се са супругом враћа у делимично реновирану кућу дан касније, 25. маја, упркос чињеници што у том тренутку кућа још увек није била опремљена и у њој није било услова за нормалан живот. Јовановић је тада рекао да он и супруга више немају новца да плаћају изнајмљивање стана.

„За мене је доста урадила Славко Ћурувија фондација. Отворили су рачун на који су грађани уплаћивали средства да бих реновирао кућу. И колеге новинари су сами прикупили доста средстава. Помогле су ми и друштвено одговорне фирме попут Форма идеале и Металца. Пуно им хвала“, рекао је Јовановић и додао да од општине, града и државе није добио никакву помоћ, упркос чињеници да га је на састанак звала и понудила му помоћ председница Владе Ана Брнабић.

„Здравствено стање ми је доста нарушено. Моја супруга ни годину дана после паљења куће не спава нормално, срце јој је ослабило од стреса“, одговара на питање седамдесетогодишњи човек, који још увек има полицијску заштиту.

Према његовим речима, подршка стиже и од Грочана, али, како каже, у њиховим очима још увек види велики страх јер Симоновић и даље има доста утицаја у тој општини надомак Београда.

„Кућу сам обновио 80 одсто, а судски поступак је још на почетку. Окривљени немају другу одбрану, зато врше опструкцију јер Драгољуб Симоновић још увек има огроман утицај у Гроцкој“, наводи Јовановић.

30. мај 2019: Одбачена пријава за обијање стана

Ни Јовановић ни његова адвокатица Ана Матић Алимпијевић не знају докле се стигло у случају обијања његовог изнајмљеног стана на Бановом брду. Само су из медија сазнали да је одбачена кривична пријава.

Друго основно тужилаштво је на наше питање одговорило да је пријава одбачена због непостојања сумње да је „лице које се теретило за извршење овог кривичног дела извршило кривично дело“.

Од марта до данас: 16 тужби против Маторчевића и Јовановића

Јовановић се са Симоновићем у судници среће не само у овом случају. Симоновић је тужио Јовановића због „душевних болова“ изазваних текстом на сајту Жиг инфо.

Главног и одговорног уредника овог сајта Жељка Маторчевића, који је претучен у октобру прошле године, а ни извршилац ни налогодавац још увек нису пронађени, тужио је чак 15 пута.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси