Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС: Неприхватљиво и опасно иницирање талачке кризе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2019.

Извор: РТС

РТС: Неприхватљиво и опасно иницирање талачке кризе

У последњих годину дана запослени на РТС-у изложени су притисцима због којих повремено нису у могућности да свој посао обављају на професионалан начин.

Није реч о вербалним критикама које су за медијски јавни сервис у Србији уобичајене иако су често неоправдане, непримерене и увредљиве. Реч је о акцијама дела политичке јавности у Србији које прелазе границу пристојног грађанског понашања и политичког деловања.

Запослени на јавном сервису физички се спречавају у обављању посла, а имовина РТС-а се оштећује и уништава. Најдрастичнији пример је упад политичких активиста у зграду РТС-а 16. марта ове године са циљем да се прекине редован програм и силом наметне уређивачка политика унета са улице.

Најскорији примери су блокада свих улаза у главну зграду РТС-а, чиме се запосленима и гостима у програму онемогућава слободно кретање и рад.

Осим што је овакво понашање недопустиво, оно је и веома опасно и до сада су пуком срећом и разумним понашањем органа безбедности избегнуте озбиљне и несагледиве лоше последице за све.

Срећу и стрпљење опасно је даље изазивати, због чега апелујемо на целокупну политичку јавност Србије и света, као и на и домаће и међународне медијске организације и удружења да овакво понашање осуде, а подстрекаче и виновнике уразуме, уколико је то могуће, да не буде касно.

Медијски јавни сервис Србије не памти време када није био предмет критике и јавно израженог незадовољства и власти и опозиције. Истовремено, ретке су године када телевизијски програм РТС-а није био најгледанији и најбоље оцењен од стране грађана.

Од критике не тражимо заштиту. Друштво има легалне и ефикасне механизме за исправљање свих неправилности у раду РТС-а, програмских, пословних и финансијских или уређивачких, уколико се утврди да их има.

То, међутим, не сме да се ради физичким насиљем.

Посебно је неприхватљиво и опасно иницирање талачке кризе што је прави опис блокаде којој су изложени сви који се затекну у згради РТС-а. 

Ко то ради не треба да очекује да ће РТС да му отвори простор за промовисање таквих политичких идеја, насилничког понашања и позивања на кршење закона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси