Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реаговања поводом најаве блокаде РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2019.

Аутор: РТС, Танјуг Извор: РТС

Реаговања поводом најаве блокаде РТС-а

Најава Савеза за Србију да ће у петак блокирати Радио-телевизију Србије изазвала је бројне реакције јавности.

Савез за Србију најавио је раније данас да ће у петак блокирати све улазе у зграду РТС-а од 12 до 20 сати, јер су незадовољни извештавањем Јавног сервиса.

Председавајући СЗС-а Вук Јеремић рекао је на конференцији за медије да је то и "упозорење и апел часним људима на РТС-у, да почну да се професионално баве својим послом". 

Тим поводом огласило се руководство Радио-телевизије Србије, наводећи да је иницирање талачке кризе у РТС-у неприхватљиво и опасно.

"Ко то ради не треба да очекује да ће РТС да му отвори простор за промовисање таквих политичких идеја, насилничког понашања и позивања на кршење закона", саопштио је РТС. 

Члан Управног одбора Радио-телевизије Србије Бранко Радун оценио је да блокада РТС-а коју је најавио Савез за Србију представља директан и јасан притисак на све медије

"То је нешто што би било тешко могуће у некој слободној западној демократији, у неким уређеним друштвима, јер не може нико да блокира рад институција", рекао је Радун. 

Најављену блокаду Јавног сервиса осуђује Удружење новинара Србије и позива СЗС да одустане од те намере.

"Свако има право да изрази неслагање са уређивачком политиком било ког медија, али није прихватљиво онемогућавање рада новинара и других медијских радника, а нарочито је неприхватљиво изазивање опасности од физичког напада на наше колеге", саопштио је УНС.  

Председник УНС-а Владимир Радомировић сматра да блокада није начин на који политичари треба да се боре око медија.

"Политичари заборављају интересе грађана, на првом месту су им сопствени интереси, а интерес грађана је да имају слободне медије им није на првом месту", навео је Радомировић. 

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић каже да "у потпуности разуме незадовољство и фрустрацију опозиције", али истиче да то не може бити оправдање за узнемиравање новинара и спречавање да раде.

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва СНС Зорана Михајловић рекла је да најава нове блокаде РТС-a показује да Савез за Србију нема шта да понуди грађанима, јер се уместо програмом за власт боре блокадама.

"Као што је у време док је био министар свађао Србију са светом и суседима, тако и данас Вук Јеремић покушава да врати Србију уназад, само да би био на власти. Међутим, избори се добијају резултатима и програмом, а не блокадама, насиљем, и притиском на медије и институције", каже Михајловићева.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да држава мора заштитити РТС од насиља и да се "силеџије не смеју некажњено иживљавати на људима који раде свој посао".

Додајући да колеге неће заштитити РТС, Вулин је рекао да то мора да уради држава.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси