Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вељановски: Вучић преко псеудо догађаја узурпира време у националном дневнику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Вељановски: Вучић преко псеудо догађаја узурпира време у националном дневнику

Професор Факултета политичких наука Раде Вељановски изјавио је данас да „основни критеријум да ли је нека медијска организација Јавни сервис или није не представља гледаност, која је код РТС-а висока, већ да је критеријум информативни програм, где код РТС-а постоје проблеми као што су недовољни политички плурализам и неостваривање дебата које захтева друштвена стварност“.

Вељановски је на јавној расправи о програмским садржајима РТС-а која је одржана у згради РТС-а као пример злоупотребе тог Јавног сервиса навео и „укључења председника републике Александра Вучића у други Дневник, као најгледанију информативну емисију, у трајању од по 10, 15 минута, „из Вашингтона, Москве, Пекинга“ иако би у тој емисији заступљеност свих вести требало да буде не дужа од два, три минута“.

Он је навео да је пример за злоупотребу другог Дневника и предаја војних хеликоптера на Батајници 7. децембра, који је назвао „псеудо догађајем“, зато што је највећи број изјава председника Вучића био о другим темама – о Јовањици, Крушику, Зорану Бабићу, Рачку, а не о том догађају.

Вељановски је рекао да је Вучић на такав начин узурпирао време у ударном дневнику РТС-а, као и да је требало да се о тим темама направи посебна емисија, а не да се користи ударни дневник.

„То није професионално и тако се не ради. Може да се направи интервју као посебна емисија, не може сам Вучић да буде у Дневнику десет минута са једном изјавом, па још десет минута са другом, па пет минута са трећом изјавом са истог догађаја. Не би требало ни да је он сам гост у „Упитнику“ јер је та емисија формата да има више саговорника“, рекао је Вељановски.

Вељановски је рекао да ако јавни сервис занемари обавезу да омогући политички плурализам и размену ставова, уместо да допринесе смањењу напетости која постоји у друштву он ће је повећавати, и долазиће у ситуацију да људи које хоће да изразе своје мишљење покушавају насилно да уђу у РТС, за шта је рекао да не подржава.

Он је навео и да би требало да постоји боља комуникација Јавног сервиса са грађанима, наводећи као пример ББЦ који са својим аудиторијумом годишње има између 15 и 20 милиона контаката, од којих је највећи број остварен интеренетом, телефоном или поштом, као и да је недостатак српског Јавног сервиса и то што Програмски савет, који треба да даје савете о томе како програм треба да изгледа, бира Управни одбор те медијске куће.

Председник Програмског савета РТС-а Миливоје Павловић је рекао да ће извештај са јавне расправе бити прослеђен руководству РТС-а.

Павловић је рекао да је „Јавни медијски сервис по дефиницији дужан да ствара програм највишег квалитета и да га учини доступним свим грађанима, при чему програм не би смео да буде политичко, национално или културно једностран“, као и да је преовлађујуће мишљење да су програми РТС-а високог квалитета, али да има проблема што се тиче информативног програма са којима нису сви задовољни.

„Програм треба да буде отворен и за власт и за опозицију, за грађане који су у различитим странкама и за оне који су политички апстиненти, зато што су сви они претплатници РТС-. То су задаци који су нам јасни али их није лако остварити нарочито у условима као што су наши“, рекао је Павловић.

Он је навео да је РТС најгледанија телевизија са националном фреквенцијом и да његове програме у просеку дневно гледа више од три милиона људи.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси