Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштитник грађана: Новинари раде у атмосфери мржње и нетрпељивости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 12. 2019.

Извор: Бета

Заштитник грађана: Новинари раде у атмосфери мржње и нетрпељивости

Међународни дан људских права грађани Србије у великом броју и ове године дочекују суочени са нарушеним или тешко остваривим економским, социјалним и имовинским правима, док су новинари често жртве напада и раде у атмосфери мржње и нетрпељивости, саопштила је данас канцеларија републичког омбудсмана Зорана Пашалића.

Пашалић је рекао да је као заштитник грађана иницирао, и да се приводи крају успостављање платформе која ће евидентирани све нападе на новинаре и иза које ће својим ауторитетом стајати медијска удружења и асоцијације.

"Подручје медијских права и слобода и јавног информисања карактеришу говор мржње и чести напади на медије и запослене у медијима, што угрожава њихов положај и онемогућава им да се достојанствено баве својом професијом. Атмосфера загађења мржњом и нетрпељивошћу, као и неповољан материјални положај новинара води унижавању њихове професије", казао је Пашалић.

Пашалић је поводом Међународног дана људских права оценио да "нетолеранција и насиље креирају недовољно безбедну средину и тражи додатне напоре државе и друштва како би права сваког појединца била у пуној мери остварена".

"Грађани упозоравају на свакодневне повреде њихових права и слобода, захтевајући да се у њиховом свакодневном животу поштују зајамчена права", изјавио је Пашалић.

Он је додао да се при томе не сме заборавити на темељну вредност сваког права – поштовање достојанства сваке личности, али и недискриминацију, толеранцију и солидарност, о чему најчешће говоре управо најрањивије друштвене групе.

"Поражавајуће је да је свако шесто дете у Србији корисник услуга социјалне заштите. Износи дечјег додатка и новчане социјалне помоћи не могу обезбедити ни најосновније дечје потребе, а заштитник грађана годинама уназад упозорава на недовољан број услуга и сервиса за децу. У области породичних односа и родне равноправности, пажња институције је усмерена на проблем насиља. Упркос бројним, па и личним залагањима, иницијатива заштитника грађана 'Учинимо насиље видљивим', још увек није добила подршку надлежних", казао је Пашалић.

Пашалић је навео да су особе са инвалидитетом, друштвено маргинализоване и често невидљиве, и даље се суочавају са неадекватним системом услуга и сервиса социјалне заштите и подршке, ниском стопом запослености, лошим материјалним статусом, па чак и недовољном приступачношћу, што их спречава да учествују у животу друштвене заједнице.

Он је навео да извештаји Националног механизма за превенцију тортуре показују да особе лишене слободе у Србији нису изложене системској тортури и да она није подстицана, али да су и даље присутни недостаци у поступању према њима, односно у обезбеђивању адекватних смештајних услова, пружања здравствене заштите и поштовања утврђених процедура.

Пашалић је оценио да "положај припадника националних мањина Србију сврстава у ред земаља које су у погледу остварених мањинских права и слобода, остварила, чак и надмашиле европске стандарде, али да се проблеми могу уочити у примени Закона о службеној употреби језика и писама, посебно када су у питању права на упис личног имена на језику и писму националне мањине".

Међународни дан људских права установљен је 10. децембра на дан потписивања Универзалне декларације о људским правима, као основе и гаранта модерног концепта људских и мањинских права и слобода, подсећа канцеларија заштитника грађана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси