Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одбијена тужба председника ПО Спирића против уреднице КоССева
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 12. 2019.

Извор: КоССев

Одбијена тужба председника ПО Спирића против уреднице КоССева

Основни суд у Лесковцу одбио је као неосновану тужбу председника Привременог органа Косовске Митровице, Александра Спирића, против уреднице портала „КоССев“, Татјане Лазаревић, за наношење душевне боли, а у вези са насловом текста из маја 2017, „Штрајкачи Економске школе: Спирић иза оружаног напада? Начелница: Ако се не среди – кључ у браву!“. Спирић је, према овој одлуци у обавези да на име судских трошкова, Лазаревић исплати 29.000 динара. Ова судска одлука није коначна, стране имају право на жалбу.

Председник Привременог органа је уредницу КоССева и председника штрајкачког одбора Економске школе, Јанићијевић Александра, тужио, затраживши накнаду нематеријалне штете од 5000 динара због „претрпљених душевних болова због повреде права личности“.

Лазаревић је Спирић тужио „због наслова“, а Јанићијевића за изјаву која „не одговара истини“ а коју је дао за КоССев портал.

Он је навео да је реченица у наслову „грубо извучена из смисла чланка“, те да му је тако истакнута – „нанела нематеријалну штету повредом права личности“.

У судској одлуци се међутим наводи да је „неспорна чињеница“ то да је пре објављивања чланка, Лазаревић „прибавила од стране штрајкачког одбора Економске трговинске школе у Косовској Митровици јавно саопштење у писаној форми које је потписао Александар Јанићијевић и да је пре објављивања чланка обавила све провере и разговоре, те да је фактички само из контекста објашњења извукла наслов чланка, без додавања свог коментара и мишљења као главна и одговорна уредница“.

Што се Јанићијевића тиче, суд је утврдио да је он „само потписао јавно обавештење штрајкачког одбора Економске трговинске школе, те да ни он у свом личном контексту није износио било какве увреде које би шкодиле части и угледу тужиоца Спирића“.

Суд је тако утврдио да на страни Лазаревић и Јанићијевића „не стоји било каква субјективна одговорност за настанак било какаве штете, па ни повреде личности тужиоца Спирића“.

Током судског поступка а у изјашњењу на тужбу, адвокат Лазаревић – Небојша Влајић, истакао је да циљ тужбе није била накнада нематеријалне штете, већ дисциплиновање независног и објективног гласила какав је КоССев, те да се спречи у извештавању о темама које локални функционери и политичари сматрају непријатним и да се на тај начин утиче на уређивачку политику КоССева.

Међутим, Спирићев адвокат Дејан А.Васић је ове наводе оспорио речима да је ова тврдња „наивна у својој претенциозности из више разлога“:

„Наиме, свако ко прати рад медија, добро зна да су сви медији зависни и да независно гласило не постоји, ако никако другачије зависни су од својих извора финансирања. У том смислу, интернет портал у ком је првотужена – уредник се пре може назвати опозиционо оријентисаним гласилом него за исти рећи да је једини објективан и непристрасан. Оцену објективности даће уосталом и исход овог поступка“.

Оцењујући квалитет чланка и новинарских вештина Лазаревић, адвокат Дејан А. Васић, сматра да је чланак: „преобиман, неселективно натрпан и нејасан, што и јесте одлика новинарског стила првотужене“.

„Рецимо да недељник Време који одликују дужи чланци сигурно никада није објавио чланак на 7 страна. Уосталом, и првотужена ће се сетити да сам јој у нашим приватним разговорима, шалећи се, скретао пажњу да у писању вести не уме да одвоји битно од небитног, што је по мени одлика новинарског дилетантизма и одсуства талента“ – навео је Васић.

„Експеримента ради“, Васић је предложио судији да се „наоружа стрпљењем и прочита 7 страна овог чланка као неко ко није упућен у локалну проблематику, па да се увери како се из те хрпе сувишних речи не може схватити ама баш ништа“.

Своје виђење са друге стране изнео је адвокат Влајић:

„Овде се ради о дубоком неразумевању суштине јавних гласила, права на слободу штампе и улоге слободних гласила у модерном друштву које показује тужилац и свако ко га у оваквом судском поступку подржава. Ако би овакве идеје и тежње, какве су показане подношењем ове тужбе, биле прихваћене у нашем друштву, то би значило тешку регресију и не само заостајање за модерним, успешним и демократским државама, већ цивилизацијски пораз једног друштва које не може да крене напред тамо где треба да буде и где би требало да му је место“.

Слажући се са оценом да је слободно извештавање тековина демократије, Спирићев адвокат Дејан А. Васић, међутим, истиче да „чак и у испољавању слободе, мора постојати мера и пристојност“.

Тужба је пред судом у Лесковцу одбијена и против Александра Јанићијевића.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси