Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Весна Малишић: Иза плаката о НИН-у стоји власт
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2019.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Весна Малишић: Иза плаката о НИН-у стоји власт

Весна Малишић, заменица главног и одговорног уредника НИН-а, оцењује за Данас да је повезивање медија са убиством Зорана Ђинђића најстрашнија порука у историји насиља над новинарством.

Према њеним речима, порука је највероватније упућена издавачу НИН-а и представља притисак како би он сменио уредништво овог недељника.

– Не знам ко стоји иза тих плаката, али није тешко закључити ко би то могао бити. А то је власт – као организатор или инспиратор. Томе у прилог говоре и протести против насловних страна на југу Србије, а све у намери власти да аферу Крушик покушају да склоне из јавног простора – истиче Малишић. Она каже да је од почетка сумњала да је прича о Крушику дубља од онога што ми као новинари можемо открити.

– Власт неће моћи уобичајеним средствима да се одбрани и у те сврхе користиће екстремно насиље. Бруталне лажи којима нас бомбардују, претње адвоката медијима који извештавају о афери Крушик, борба против насловних страна и измонтиране насловнице, само су део најстрашнијег насиља над независним новинарством – указује Малишић.

Она подсећа на време пред убиство покојног премијера Ђинђића, и предисторију актуелне власти и њене улоге у креирању негативне атмосфере.

– Жао ми је што позадина убиства Ђинђића никада није откривена, јер данас не би било простора за морбидне лажи власти и оних који је подржавају. Ту су пре свега таблоиди, а један од њих припрема специјално издање у коме ће покушати да дискредитује и угуши оно мало преосталих независних медија – истиче наша саговорница. Према њеним речима, власт и они који је подржавају би желели да Данас, НИН, и други независни и критички медији – нестану, и покушавају да нађу начине како да то остваре.

– Згазили би нас они давно да им не треба изговор да у Србији постоји слобода медија. Ми смо „живи“ једино из разлога да би они могли да се похвале пред Европом. Парадоксално је да је правих медија јако мало, али да нам је утицај нагло порастао. Прича о Крушику дошла је до многих људи у Србији, па и до самог Брисела – указује наша саговорница.

Бивши председник ДС Бојан Пајтић каже за Данас да напредњаци, очито, мисле да Србија пати од амнезије.

– Већина чланова Земунског клана били су партијски другови Александра Вучића и Томе Николића. Вучић се, по сопственом признању, напио од среће када је убијен Зоран Ђинђић. Не могу да замислим ситуацију у којој Звездан Јовановић добија НИН-ову награду од Ћулибрка, али ми је веома лако да замислим како добија помиловање од Вучића – наводи Пајтић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси