Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лист Данас прекршио Кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2019.

Аутор: К. Д. Извор: Данас

Одлука Комисије за жалбе Савета за штампу у случају Иван Радовановић против нашег листа

Лист Данас прекршио Кодекс новинара Србије

На основу чланова 19 и 21 Статута Савета за штампу и чланова 15 и 16 Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Вишња Аранђеловић, Златко Чобовић, Љиљана Смајловић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Снежана Андрејевић, Вида Петровић Шкеро, Вера Дидановић, Зорица Вишњић, Драган Ђорђевић и Филип Шварм, на седници одржаној 28. 11. 2019. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Неодговарајућим објављивањем одговора на текст „Беба“, објављен 4. новембра 2019. године, дневни лист „Данас“ прекршио је тачку 6 Одељка ИВ (Одговорност новинара), по којој је новинар обавезан да негује етику и културу јавне речи, поштује право на одговор, извињење и исправку и дужан је да благовремено објави одговарајућу исправку.

Налаже се дневном листу „Данас“ да ову одлуку објави најкасније у року од пет дана од дана достављања одлуке.

Одлука Комисије биће објављена на сајту Савета за штампу (њњњ.саветзастампу.рс) и доступна јавности.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Иван Радовановић поднео је жалбу Савету за штампу због тога што му је, како је навео, ускраћено право на одговор. Објаснио је да је редакцији упутио одговор на колумну Славише Лекића, у којем је о њему, тврди, објављена лаж. Објављена је само петина тог одговора, „опет уз лаж, јер је уз мој потпис додато да сам колумниста ‘Информера’. Другим речима, ем је мој одговор скраћен, ем дописан“, истакао је Радовановић у жалби.

У одговору на жалбу главни уредник листа „Данас“ Драгољуб Петровић је нагласио да је Радовановић злоупотребио право на одговор јер се само у делу који је објављен бави текстом „Беба“ Славише Лекића, у којем је два пута поменут. Остали део одговора је пун увреда, па није објављен због поштовања Кодекса.

Да је колумниста „Информера“ додали су јер Радовановић објављује колумне у „Информеру“. „Ако неко објављује колумне на сајту ‘Информера’, он је, без обзира колико то било непријатно звање колумниста ‘Информера'“, навео је Петровић.

Већина чланова Комисије оценила је да је уредништво листа Радовановићу практично ускратило право да одговори на тврдње из текста, односно да полемише са његовим аутором. Свођењем одговора који је доставио на само две реченице, потпуно неразумљиве ван контекста, „Данас“ је, по мишљењу Комисије, поступио супротно Кодексу новинара Србије и професионалним стандардима.

Комисија сматра да, у овом случају, није било разлога да се достављени одговор скраћује, јер није био предугачак, а није прихватљиво ни објашњење уредника да је увредљив и да би његовим објављивањем прекршили Кодекс, будући да су већ објављивали сличне текстове.

Чланови Комисије верују да новинари и уредници морају да негују дијалог и полемику, те да полемике нема уколико се ограничава било чије право на одговор. Прво на одговор је веома важно за медијске слободе и новинари морају бити спремни да објаве уђу у полемику и да објаве и одговоре који садрже тврдње које се редакцији не допадају.

Због свега тога је „за“ одлуку да је прекршен Кодекс новинара гласало девет чланова Комисије, док су два члана била „против“.

ПО САВЕТУ САВЕТА ЗА ШТАМПУ ОБЈАВЉУЈЕМО КОМПЛЕТАН ТЕКСТ ИВАНА РАДОВАНОВИЋА

Поштовани читаоци Данаса, иако сматрамо да је Комисија за жалбе Савета за штампу донела дискутабилну одлуку да смо прекршили Кодекс новинара Србије јер је, према мишљењу уредништва Данаса, текст Ивана Радовановића злоупотреба права на одговор, и коси се и са Законом о јавном информисању и са Кодексом новинара Србије, ипак објављујемо цео његов текст из поштовања према институцији Савета за штампу, па у крајњој линији можете сами проценити да ли смо погрешили ми или Комисија за жалбе СЗШ.

Гл. уредник

Колумниста Информера одговара на колумну Славише Лекића „Беба“

Купићу Лекићу и уредништву Данаса приручник за идиоте

Цијењено увредништво,

Ви мене апсолутно забављате.

И не мислим ту само на несрећне покушаје Славише Лекића да буде истраживачки колумниста (измислите неку награду за тај нови жанр, па му је одмах дајте, јадном, молим вас) и да, ексклузивно, за вас, открива „мрачне тајне ненародног режима“.

Ма јок, још више ме забавља, све заједно, та концепција, та потреба, опсесија, свакодневни напор, не да извештавате, не да се стварно бавите новинарством, него тек да учините по неку ситну пакост, кроз оговарање и нешто што личи на денунцирање, и тако, као, јако уздрмате и ову власт, и све које сте везали за њу, те их стога доживљавате одговорним, заједно са Вучићем, и за мизерни тираж, и за жалосне каријере, и за одсуство сваког утицаја, то јест чињеницу да сте безначајни.

Мислим, стварно. Беба Поповић, ака професор Моријарти, главни злочиначки ум Вучићевог царства зла. И то открива Данасов Шерлок Холмс – СлаБиша Лекић. Ма немој. Па није Шерлок био у делиријуму, само се човек дрогирао. А ни Артур Конан Дојл није био баш толики лудак, без обзира што многи у то сумњају, него му је само тата био алкохоличар и ментални болесник (стварно), што, можда, може некога да води ка закључку да се тај тата звао исто као и ваш истраживачки колумниста, али, верујте ми, није тако.

Није Славиша ментално поремећен, он само има ту и тамо делузије. Штаб у Бокељки, пун мрачних ликова, на пример, само је једна од њих.

Што је сасвим ок, и не смета ми, боље то него да замишља своју каријеру. Мрачни штаб је, ипак, мање мрачна мисао од те.

Но, да не дуљим, не заслужује ова суманутост дуже разматрање.

Те ћу, зато, тек да још једном приметим како сте ме обрадовали, а и учинили сте ми, нехотице, савршену рекламу. Ипак сам ја власник ПР агенције који сада клијентима може да прича како је изузетно важан, како преписује Черчила за Вучића, и како је део Главног Мрачног штаба у Бокељки.

Када од тога зарадим, купићу Лекићу ону књижицу „Како се пишу истраживачке колумне, приручник за идиоте“, а вама ону другу – „Како се праве новине, приручник такође намењен идиотима“.

Дотле, терајте ви по свом.

Па докле год стигнете.

Поздрав из Главног Мрачног штаба,

Иван Радовановић

П. С. Све сам ово преписао, а ви погодите од кога.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси