Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранкица Станковић: Није реч о аферама власти, већ о чињеницама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Бранкица Станковић: Није реч о аферама власти, већ о чињеницама

Професорка Филозофског факултета Радина Вучетић изјавила је на трибини Није филозофски ћутати на тему "Чему служи истраживачко новинарство" да је власт умешана у многе афере које се износе пред грађане, од куповине диплома до трговине оружјем, док је уредница Инсајдера Бранкица Станковић истакла да није реч о аферама, већ о чињеницама.

Станковић је указала да истраживачко новинарство служи јавном интересу и да новинари не могу да раде посао судија и тужилаца, већ указују на злоупотребу и корупцију. Она је истакла да је веома тешко стећи поверење, а да се њима ових 15 година, колико Инсајдер постоји, јављају људи који указују на проблеме, али да они објављују само оне информације за које имају документацију и да су поносни на то што ниједна тужба против Инсајдера није добијена.

Поредећи како је било на почетку и сада, Станковић је рекла да су се на почетку рада Инсајдера осећали усамљенима, али да су тада имали више утицаја, него истраживачки медији данас заједно. Она је рекла и да су почетком 2000-их институције ћутале, али да данас људи не смеју да "пију кафу" са новинарима те куће, а да у нормалним условима истраживачки новинари само могу да помогну властима, откривајући корупцију за коју се не зна. 

Уредник Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК) Стеван Дојчиновић рекао је да ово нису времена када новинарске приче могу натерати државу да нешто уради, али да ће оне остати као сведочанство о једном времену. Он је истакао да би многе ствари остале непознате, да о њима нису писали новинари и додао да новинари чувају многа сведочанства која ће можда једног дана имати утицаја, као што је сведочанство чувара који је испричао шта се дешавало у ноћи рушења у Савамали, а који је касније преминуо. 

Говорећи о томе има ли страха, Станковић је рекла да су они прошли кроз многе кампање, али да се раније није нападао Б92 на којем се емитовао Инсајдер, већ она лично.

Уредник Балканске истраживачке мреже (БИРН) Слободан Георгиев рекао је да се они највише плаше да не направе грешку, а да је сада проблем што власт новинаре третира као политичке непријатеље, што се до 2012. није радило. 

Дојчиновић је подсетио на дешавања широм света и на новинаре који су у затвору или на новинаре које су картели убили у Јужној Америци и рекао да "постоје гора места од Србије", у којој још није ситуација да ће неко послати некога да убије новинара, али власт изнурује новинаре.

Он је подсетио и да су двема новинаркама редакције КРИК обијени станови и да су били испретурани, али да из њих није однето ништа.

Публика је бурним аплаузом пружила подршку узбуњивачу из Крушика Александру Обрадовићу. На трибини је био и члан и посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси