Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Конференција о несталим и убијеним новинарима – Брату: Важно је да новинари раде без страха
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2019.

Извор: Радио КиМ

Конференција о несталим и убијеним новинарима – Брату: Важно је да новинари раде без страха

У Грачаници је почела Конференција о несталим и убијеним новинарима на Косову коју заједно организују УНС и ОЕБС. „Важно је да запамтимо, да ово није етничко питање, да није битно да ли је Србин или Албанац, већ да је реч о новинарима који су обављали свој посао“, казао је шеф ОЕБС-а Јан Брату на отварању ове конференције.

Брату је подсетио да је током периода ратних сукоба 1998-1999. али и касније нестало или убијено 15 новинара и медијских радника. У том периоду је убијено 11 новинара, а четворо је нестало.

„Мало је информација о томе где су последњи пут виђени. Битно је да се суочимо са тим изазовима и морамо да решимо прошлост тако што ћемо се суочити са њом. Важно је да запамтимо једну ствар, да ово није етничко питање, није битно да ли је Србин или Албанац, већ је реч о новинарима кој су обављали свој посао“, казао је Брату.

Он је казао да се упркос томе притисци на новинаре постоје и да се настављају се.

„Косово је остварило напредак када је у питању безбедност новинара, ове године је било 18 случајева застрашивања, раније је било 23 случајева, што говори да је број опао. Ово питање не можемо да занемаримо и да кажемо да је све добро. Немамо убиства, али постоји једна танка линија између претњи и напада и убиства. Морамо да радимо на тој танкој линији и избегнемо застрашивање новинара које може да доведе до убиства“.

Треба кажњавати такве случајеве, рекао је Брату и поновио да треба обезбедити услове да новинари раде свој посао.

„Постоји велики број новинара који не виде новинарство као професију, већ ширу мисију, то је веома важно, важно је да новинари раде без страха и застрашивања“.

Брату је осудио све нападе на новинаре, као и скрнављење спомен плоче новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу у близини Велике Хоче.

„Меморијална табла је место где су последњи пут виђени“, подсетио је Брату.

Будимир Ничић председник Удружења новинара Србије на Косову је казао да ће током данашње конференције о несталим и убијеним новинарима говорити чланови њихових породица и колеге.

Ничић је подсетио да је први пут пре десет година одржан протест са ког се затражило расветљавање судбине несталих и убијених новинара. Тражено је и од Еулекса да реши те случајеве, али до сада нема одговора.

Такође је подсетио да је Удружење затражило и формирање Комисије за нестале и убијене новинаре али да до данас она није формирана. „Непрестано смо апеловали на све чиниоце да престану са заветом ћутања и ову конференцију видимо као повод да преговоре“, казао је Ничић.

Напоменуо је да је симболично постављена плоча несталим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу на месту између Зочишта и Ораховца, те да је та плоча рушена и скрнављена седам пута.

Сваки пут након вандализма, представници УНС-а и колеге новинари постављали поново. Само је за последње рушење откривен и пронађен починилац који је кажњен новчано.

У Удружењу се надају да ће ови случајеви бити решени и да неће одустати од питања „где су наше колеге, ко их је убио и зашто нико није одговарао?“. То је, како каже, наша професионална и људска обавеза.

Гентијана Беголи, председница Асоцијације новинара Косова казала је да ово удружење „никада није престало да тражи правду за све колеге, без обзира на њихову етнику припадност, као ни то да починиоци буду приведени правди, не само они који су извршили злочине већ и налогодавци“.

Истакла је да два новинарска удружења на Косову, српско и албанско морају да раде заједно иако су подељени „след сукоба“.

„Сви знамо да етничка припадност треба да буде секундарна ствар, када говоримо о овако осетљивим питањима треба да тражимо правду за наше убијене и нестале колеге. УНК свакодневно тражи правду за све колеге. Треба време да се залече трауме и ми који смо то преживели знамо о чему се ради“.

Ипак, нагласила је да ова конференција показује да сарадња постоји, али да она мора бити јача.

„Ми у овом нећемо уплитати политику и нећемо изједначавати злочине и нећемо их третирати по етничкој линији. То је дуг и не тако лак пут, али ми не намеравамо да станемо“.

Након уводних речи, конференција је настављена дискусијиом на којој учествују супруга Ранка Перенића, Снежана, затим сестра Момира Стокуће, Бранка Дамјановић, новинари Живојин Ракочевић, Зекрија Шабани и Ивана Петровић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси