Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Владимир Бајић добитник награде "Медијакулт" за емисију "Новосадски дани Ђуре Јакшића" на РТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2019.

Извор: РТВ

Владимир Бајић добитник награде "Медијакулт" за емисију "Новосадски дани Ђуре Јакшића" на РТВ

Жири за награду „Медијакулт“ Културног центра Војводине „Милош Црњански“ је 18. новембра донео једногласну одлуку о добитницима награде „Медијакулт“: за ТВ емисију из области културе која се тематски односи на културни простор Војводине, а којом се афирмише и подржава креативно ТВ стваралаштво у области културе; а по први пут и специјалну награду „Медијакулт“ за ТВ емисију из области српске културе реализовану у региону и дијаспори. Овогодишњи добитник награде „Медијакулт“ је Владимир Бајић, за ТВ емисију „Новосадски дани Ђуре Јакшића“ у продукцији РТВ Војводине, а специјалне награде „Медијакулт“ је Ђорђе Шибалин из Будимпеште (Мађарска), за ТВ емисију „Између неба и земље – сликар Милан Коњовић“ у продукцији МТВА, Будимпешта.

Жири је радио у саставу: Синиша Бокан, председник; Мирослав Стајић, члан и Јожеф Клем, члан. Награде „Медијакулт“ ће бити додељене у среду, 4. децембра у 13 часова у просторијама Културног центра Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2, Нови Сад.

Емисија “Новосадски дани Ђуре Јакшића” аутора Владимира Бајића и редитеља Ненада Милошевића у продукцији Радио телевизије Војводине на савремен и оригиналан начин интерпретира животни пут Ђуре Јакшића и његове новосадске дане. За обраду теме, аутор је одабрао све популарнији хибридни жанр, такозвани играно-документарни филм или докудраму који комбинује жанр играног и документарног филма на начин да документарне податке и снимке употпуњује са глумљеним реконструкцијама стварних догађаја.

Таквим ауторским приступом, комбиновањем објективних података са субјективним виђењем аутора, остварење постаје много динамичније, а добија и посебну едукативну компоненту. Целовито позитиван утисак употпуњује и добро осмишљени сценарио, као и одличан рад сниматеља и монтажера. Увођењем играних сцена којима дочарава просторе и догађаје из прошлих времена, у интеракцији са саопштавањем најпозванијих ауторитета институција у којима се чувају ликовна и књижевна дела Ђуре Јакшића, остварена је занимљива драматизација.

Концепција аудиовизуелног садржаја је стилски уједначена, на високом професионалном стандарду. Одабрани и назначени фрагменти из опуса уметника су ритмички избалансирани са структуром садржаја информација, као и сценама играних реконструкција. Ово сведочанство о животу уметника је употпуњено односом поштовања од стране савременика, као и данашње генерације, посебно најмлађих. Тамо где прича почиње се и завршава – у простору Дунавског парка крај Ђуриног споменика, заокружујући садржај емисије.

Емисија “Између неба и земље – сликар Милан Коњовић” аутора Ђорђа Шибалина је биографско сведочанство о животу и делу великана ликовне уметности. Пратећи развој његовог стваралаштва на пријемчив и оригиналан начин дочарава импулс израза Милана Коњовића. Одабир саговорника ствара уверење да су они и најпозванији да изнесу садржај и чињенице о лику и делу уметника са великим ауторитетом. Посебно се истиче казивање академика Мира Вуксановића, савременика и великог пријатеља Милана Коњовића, као аутентично и ново. Изазов за аутора емисије је свакако интерпретација ликовног дела и његова транспозиција у медиј ТВ слике, а овом задатку је аутор веома тачно и прецизно одговорио креативном интерпретацијом и решењима која су потпуно адекватна. Коришћењем историјске грађе филмског и фото материјала, оживљен и осветљен је дух времена у коме је стварао Милан Коњовић и фазе његовог опуса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси