Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Репортери без граница поново осуђују нападе на Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2019.

Извор: Радио Слободна Европа

Репортери без граница поново осуђују нападе на Н1

Међународна медијска организација Репортери без граница (РСФ) позвала је власти у Србији да престану да подржавају и да, уместо тога, јавно осуде покушаје застрашивања запослених на телевизији Н1.

Репортери без граница у саопштењу наводе да је Н1 једина велика независна ТВ станица у Србији и да су њени новинари последњих недеља изложени континуираним, систематским клеветничким нападима од стране власти и медија блиских актуелном режиму.

Подсећа се да је у последњем нападу мета репортер ове куће Миодраг Совиљ који је, како се наводи оптужује да је „послао председника Србије у болницу“ и који је, као последица тога, сада мета беса јавности „усмереног од стране председникових сарадника и про-режимских медија“.

У саопштењу се подсећа и да су са старог Мајспејс профила Миодрага Совиља украдене фотографије из студентских дана тог новинара, које таблоиди злоупотребљавају у циљу да га омаловаже.

У саопштењу се подсећа да је мета напада и програмски директор Н1 Југослав Ћосић, а да су и испред улаза у тај медиј бачени леци са натписом "Напуштате Републику Србију, добродошли у Луксембург".

Саопштење Репортера без граница стигло је дан након што се саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић писмом обратила представницима те организације, као и Европске и Међународне федерације новинара и ОЕБС-а, у коме је реаговала на изјаву представница РСФ-а Паулин Адес-Мевел, која је у понедељак за Радио Слободна Европа изјавила да је забринута што је Васиљевић приликом гостовања на телевизији Пинк око десетак пута поменула новинара Н1 Миодрага Совиља, а није питала за потврду онога што је рекла.

У међувремену се огласио и председник Вучић који је изјавио да новинари нису криви за његове здравствене проблеме.

У најновијем саопштењу Репортера без граница указује се и да се ситуација са медијским слободама у Србији забрињавајуће погоршава, уз подсећање да је у Светском индексу медијских слобода РСФ-а за 2019. годину, који је објављен у априлу, Србија пала за 14 места и да се сада налази на 90. од укупно 180 места.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси