Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Притисци и напади на ТВ Н1 2019: Година претњи, увреда и провлачења кроз таблоидно блато
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2019.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Притисци и напади на ТВ Н1 2019: Година претњи, увреда и провлачења кроз таблоидно блато

Пету годину постојања Телевизије Н1 новинари те медијске куће памтиће и по томе што им је прећено небројено пута, што су били непрестано на удару државних таблоида и аналитичара, што су проглашавани за издајнике и стране плаћенике и непрестано прозивани од стране готово комплетног државног врха, са Александром Вучићем на челу.

Вербални напади и притисци нису новина за Н1, али, како је и сам извршни продуцент те телевизије Игор Божић рекао за Цензоловку, тако бруталне обрачуне са којима се суочавају протеклих недеља још нису имали.

Хронолошки смо представили след притисака и напада на Н1 у овој години, који кулминирају од септембра и претећих летака, који су у неколико наврата убацивани у двориште телевизије, до недавних напада на Југослава Ћосића и Миодрага Совиља, који је због питања које је поставио Вучићу био проглашен за кривца за погоршано здравствено стање председника.

Хронологија пред вама је само део онога са чим се суочавају новинари Н1 телевизије, с обзиром на то да је било и претњи које су пријављене контакт тачкама у полицији и тужилаштву, али о њима јавност није обавештена.

- Претње да ће новинари настрадати: Почетком фебруара Телевизија Н1 суочила се са претњама, које ће, показаће се, бити тек увод у оно што ће им се дешавати у 2019. години. Запослени на Н1 добили су писмо у којем се наводи да ће новинари и њихове породице настрадати, а да ће зграда ове медијске куће бити дигнута у ваздух. Осумњичени за ове претње је убрзо ухапшен.

- Весић „васпитач“: На непријатељски тон представника власти новинари Н1, али и других медија који професионално раде свој посао, већ су навикли. На питања новинарке Н1 Весић је одговарао као политичком противнику, а на констатацију новинарке да може пристојно да одговара на питања и да она није његов политички противник, заменик градоначелника Београда рекао је како претходно мора да му се пристојно постави питање…

- Позив за Југослава Ћосића: Програмски директор Н1 телевизије Југослав Ћосић примио је позив 15. марта, а особа која се представила као службеник Владе САД тражила је од Ћосића да „у року од два сата“ достави доказе о повезаности терористичког напада на Новом Зеланду и „терористичке базе“ у Србији, иначе ће му бити забрањен улазак у САД.

- Унисоно деловање таблоида и званичника: Док су новинарска удружења указивала на то да су новинари Н1 професионално извештавали о упаду демонстраната у зграду јавног сервиса, таблоиди и званичници осули су паљбу по овој телевизији. Министар Александар Антић назвао је извештавање скандалозним, док је са шефом дипломатије Ивицом Дачићем делио став да је такво извештавање, у ствари, било позив на учешће у протесту. Премијерка Ана Брнабић извештавање је назвала лицемерним. Југослав Ћосић је изјавио да су тих дана примили „енорман број претњи“.

- „Србија наша земља“ објављује Ћосићев ЈМБГ: Програмски директор Н1 Југослав Ћосић обавестио је јавност да ће поднети кривичну пријаву против Фејсбук странице „Србија наша земља“ која је објавила текст кривични пријаве против Ћосића, у којем је објављен и његов јединствени матични број. Пријава против Ћосића поднета је због извештавања Н1 о упаду демонстраната у зграду РТС-а.

- Ристичевић тражи искључивање Н1: Посланик Српске напредне странке Маријан Ристичевић запитао се на седници Скупштине, 23. априла, када ће РЕМ наложити кабловском оператеру искључивање Телевизије Н1, десет спортских канала и „других прекограничних канала“ иза чијег власништва и сувласништва стоји СББ, односно Драган Шолак.

- Вучићевићево таргетирање без повода: Уредник Информера Драган Ј. Вучићевић је на Пинку, 26. априла, вређао водитељку Н1 Мињу Милетић, изјављујући да о њој има и друга сазнања, која не жели да дели са гледаоцима. Н1 је саопштио да је на тај начин Вучићевић сугерисао како „на располагању има још клевета, увреда и неистина, којима би могао да се послужи у одређеном тренутку“.

- Милетић дала исказ у тужилаштву: Новинарка Н1 Миња Милетић дала је 22. маја исказ у Вишем тужилаштву у Београду, у истрази која се води против А. Ђ, који се сумњичи да ју је месецима прогањао.

- Претње репортерки из Приштине: Репортерка ТВ Н1 са Косова Зана Цимили суочила се са претњама путем друштвених мрежа, објављено је 4. јула. У једном коментару писало је да је тој особи „животна жеља да убије Албанца, чак и албанско дете“, као и „да се нада да ће избити нови рат на Косову у којем ће Албанци моћи да осете српски гнев“. Осумњичени је убрзо ухапшен.

- Весић износио неистине из шахта: Унитед група саопштила је 8. јула да је „градски чиновник Горан Весић“ изнео „низ неистинитих и скандалозних оптужби о раду компаније“. Весић је оптужио СББ да је нелегално развлачио каблове, те да бесплатно користи градску инфраструктуру и да краде струју. У Унитед групи су ове оптужбе демантовали.

- У Скупштини о Н1: Током јула, посланици су се у Скупштини Србије неколико пута бавили радом ТВ Н1. Премијерка Ана Брнабић је изјавила да је утврђено да су телевизије Н1, Нова С и Спорт клуб регистроване у Луксембургу и да у складу са законом реемитују свој програм у Србији.

Оно што се отворило као тема у Скупштини – фамозни Луксембург – прелило се на улицу и било је увод у све чешће притиске на ТВ Н1 у протекла два месеца.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси