Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Селекција медија приликом посете министра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2019.

Аутор: Ивана Ђурђевић Извор: Таковске новине

Приликом званичне посете потпредседника Владе РС и министра полиције др Небојше Стефановића медији подељени на пожељне и непожељне

Селекција медија приликом посете министра

Потпредседник Владе РС и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић посетио је минуле седмице Чачак и Горњи Милановац. Док су чачански медији дан раније обавештени о званичној посети министра Стефановића и добили позив да овај догађај испрате, (поједини) милановачки медији су информацију да ће министар доћи у Горњи Милановац сазнали путем чачанских медија и локалних говоркања.

Иако смо у почетку мислили да се ради о незваничној посети, разуверила нас је вест коју је истог дана објавио локални портал GM Press (gmpress.rs), а за који је министар дао изјаву. Вест прати и одговарајућа фотографија, са лица места, коју потписује редакција поменутог портала, што недвосмислено указује на то да су приликом посете министра Стефановића локални медији подељени на подобне и неподобне, иако је Законом о јавном информисању и медијима забрањена дискриминација новинара и медија.

Локално руководство одлучило је да на овај догађај позове само пожељне новинаре, а да одређене, непожељне заобиђе, и на тај начин свесно ускратило грађанима разноврсност извора информација, а самим тим и могућност да сами формирају мишљење о актуелним збивањима. Сматрамо да би грађани требало да буду информисани о посети потпредседника Владе РС, као и о томе о чему је разговарао са руководством општине, па смо искључиво из тог разлога пренели саопштење које је поводом званичне посете Стефановића нашем граду објавило Министарство унутрашњих послова.

Иначе, ово није први пут да локална власт селектује медије и спроводи монопол у области јавног информисања, дајући себи за право да медије подели на оне које ће позвати да присуствују догађајима и оне које ће прескочити, или ће им касније послати саопштење.

Такође, није први пут да један повлашћени медиј одређене информације од јавног значаја објави данас, а да их други добију кроз седам до десет дана што је врло јасан вид фаворизовања појединих медија и дискриминације и саботаже других.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси