Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Божић: Нападали су нас и раније, али не овако брутално
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Божић: Нападали су нас и раније, али не овако брутално

На нападе и стрељачке водове с Пинка и из таблоида смо навикли, али овако бруталан обрачун још нисмо имали. Шокантно је када директно таргетирају новинара за наступ који су сви видели и то директно доводе у везу са угрожавањем здравља председника, каже за Цензоловку извршни продуцент Н1 Игор Божић, реагујући на хајку против новинара те телевизије Миодрага Совиља.

Правили су у више наврата и специјалне емисије посвећене начину нашег извештавања о догађајима кроз злонамерна тумачења. Увреде, омаловажавања и етикетирања да радимо за нечију политичку корист, што, наравно, није истина, очигледно нису били довољни, па је сада додат и елемент завере о неком унапред припремљеном сценарију како би се изазвала рефлексна реакција председника. Обратите пажњу на аргументе које користе и Драган Ј. Вучићевић и Небојша Крстић и Сузана Васиљевић – сви говоре о томе да је Совиљ уносио телефон у лице како би председник рефлексно одреаговао и одгурнуо му апарат. Тиме се све диже на један ниво завере, а саветница председника говори о промени протокола као да му је ова ситуација угрозила живот. А онда каже: ‘Не, ја нисам рекла да је Совиљ крив’. 

Кажу још да ни председник, који је, узгред, тада био у болници, нити било ко од функционера није повезао Совиља са Вучићевим погоршањем здравственог стања. Е па јесте, функционер у Београду и високорангирани члан СНС Горан Весић у изјави за Студио Б директно га је повезао, исто као Вучићевић и Крстић, да би у недељу увече цео контекст дала саветница председника – поново на Пинку.

Затим је свој контекст слала разним европским и новинарским организацијама, у којем је чак интерпретирала цео дијалог као непристојно обраћање новинара председнику, а упадицу ‘немојте да се завитлавамо’ превела је као ‘дон’т сцреw ароунд wитх ус’. Нама ово делује као више од обичног спина медијских саветника“, оцењује Божић.

Цензоловка: Н1 је и до сада био мета кампањи и хајки у другим медијима, али до сада се ниједно име новинара Н1 није толико пута помињало у медијима као Совиљево. Да ли то актуелну кампању против њега, у којој се не преза од копања за прљавштином по одавно заборављеним друштвеним мрежама, али и против Н1 чини додатно опасном?

Игор Божић: Тај детаљ извлачења фотографија из буџака интернета показује колико су спремни на уништавање професије они који се професијом никада нису ни бавили. За сврху пропаганде некада су користили и лажне фотографије секса са животињама, тако да је Совиљ, из тинејџерских дана, још и добро прошао. Сви који се баве медијима знају на који начин се третирају приватне фотографије и да је јасно који је степен кршења међународних кодекса у питању. И баш зато – да, опасно је, као што је опасно и када се новинари оптужују да питања постављају да би били звезде на друштвеним мрежама.

Цензоловка: Новинари Н1 и после овога што се догодило Совиљу морају да излазе на терен. Размишљате ли о томе како да буду безбедни приликом обављања свог посла, не само на терену, где су видљива обележја телевизије, већ и у самом седишту телевизије, која је до сада била, срећом, само мета непознатих бацача летака?  

Божић: Наравно да им није свеједно, али шта треба да урадимо, да као у Ираку водимо војнике са собом? Нисмо у таквој ситуацији, на срећу. Ипак, као ТВ лица, ако су таргетирани, сви могу да их препознају и преузму „правду“ у своје руке. Ко ће онда да сноси одговорност? Да ли ће неко од оних који су до бесомучности прозивали наше новинаре осећати одговорност? Да ли је ова држава у стању да увек и на сваком месту заштити баш све? Ниједна држава није, те је зато важно шта се изговара, нарочито ако сте власт или подржавате власт.

Цензоловка: Како су на нападе на Совиља, али и на минуле нападе на Н1, реаговали ваши гледаоци, како реагују људи који срећу ваше репортере? 

Божић: Совиљ има подршку наше публике, и то је јасно. И остали репортери и сниматељи често добијају похвале од грађана на улици, на догађајима. Има и оних који опсују. То је у опису посла, али све што би изашло из тих оквира био би позив на аларм. Као што су и претње које добијамо путем интернета. И овом приликом, у суботу, добили смо неколико, пријавићемо их, па ћемо видети исход.

Цензоловка: Да ли кампања којој сте већ дуже изложени доноси и последице, у виду одбијања давања изјава или гостовања? 

Божић: Од почетка имамо проблем с тим што је Александар Вучић својим одбијањем да дође на Н1 послао поруку осталим функционерима да то није пожељно. То има двоструку улогу: прва је да се покаже како наш програм није балансиран, а друга да се заштите од тешких питања. 

За власт је то wин-wин ситуација, за нас само фрустрација, јер колико год да се трудимо да одговоре добијемо на конференцијама за новинаре, то није увек могуће, а упорно инсистирање на одговорима је довело Совиља до тога да постане национална тема бр. 1. То ни њему, а ни нама није био циљ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси