Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Васиљевићева за Б92: "Квалификована сам тачно онолико колико и Скроза 2008. године"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2019.

Извор: Б92

Васиљевићева за Б92: "Квалификована сам тачно онолико колико и Скроза 2008. године"

Није проблем да новинари поставе питање, било би добро да је Миодраг Совиљ чуо оно што сам заиста рекла, каже саветница за медије председника Србије за Б92.

Новинар Миодраг Совиљ рекао је за лист Данас да је "послата порука целокупној новинарској професији да се постављање питања у интересу јавности може лоше завршити" и да је циљ "обесхрабривање новинара и уредништва свакодневним притисцима". Сузана Васиљевић је реаговала на ове тврдње новинара Н1.

Она је истакла за наш портал да би било добро да је господин Совиљ чуо оно што је заиста рекла.

“Није проблем да ви поставите питање. Није проблем у тежини питања, није проблем у томе да ли је питање лако или тешко, него начин на који ви то питање постављате и то је оно што је било веома непримерено. Надам се да млади колега Совиљ на такав начин не разговара са својим родитељима и надам се да ће он у неком тренутку схватити да може да буде назавистан и добар новинар и да то ради на пристојан начин”, рекла је она.

Васиљевићева је нагласила да Совиљ председнику Србије није ни поставио питање.

“Он му је у лице гурнуо телефон и од њега тражио да прочита то што на телефону пише. Ја господина Совиља охрабрујем да сваки пут кад дође на конференцију за новинаре председника или неког другог државног званичника најпре научи и запамти оно што жели да пита, а не да сриче са телефона унапред му направљене политичке памфлете”, рекла је Васиљевићева за Б92.

Миодраг Совиљ је за "Данас" изјавио да о његовом васпитању могу да говоре само људи који га познају и да "Сузана Васиљевић није једна од њих", а да је његово обраћање председнику, било "као и увек досад, пристојно и професионално". Совиљ је за исти лист додао да је Сузана Васиљевић "досад била углавном жена из сенке, која нема дневна пропагандистичка задужења у медијском блату".

"Чињеница да је у последњих неколико дана, поред уобичајеног стрељачког вода спин доктора у таблоидима и прорежимским телевизијама, морала да се укључи и она, говори и да питања Н1 заиста сметају председнику Републике. Циљ је свакако обесхрабривање новинара и уредништва свакодневним притисцима и конструкцијама", истакао је Совиљ, додавши да ће и даље наставити да поставља питања председнику "јер не види зашто не би".

На наше питање да прокоментарише и изјаву новинарке Тамаре Скрозе, која је у данашњем листу "Данас" рекла да "што се тиче медијске саветнице, она по ко зна који пут прелази границу својих овлашћења и заборавља шта јој је посао. Овај пут, наступа као педагог, за шта - колико ми је познато - није квалификована…" Сузана Васиљевић истиче:

"Квалификована сам тачно онолико колико је и госпођа Скроза била 17. априла 2008. године када је у свом ауторском тексту у недељнику Време свог тадашњег колегу Владимира Радомировића и новине Политика оптужила да се 'убрзано претварају у таблоид' и то само зато што су у целости објавили интервју с тадашњим председником Србије Борисом Тадићем".

Подсетимо, Тамара Скроза је у тексту из 2008. под насловом "Стенограм из председништва" поводом интервјуа Владимира Радомировића са тадашњим председником Борисом Тадићем, истакла да "чак и уколико се неко из овог или оног разлога не слаже с председником, од медија какав је 'Политика' очекује да се покаже макар елементарно поштовање према институцији председника Републике".

"Тада се госпођа Скроза понашала као медијски саветник председника Тадића, и сигурна сам да је за то место била квалификована, али нисам сигурна да је њен коментар тада био оправдан с обзиром на то да је, ипак, била званично само новинар", истакла је Васиљевићева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси