Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Совиљ: Вучић константно малтретира новинаре који постављају ненаручена питања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Совиљ: Вучић константно малтретира новинаре који постављају ненаручена питања

На моја леђа је, бизарним тумачењем дијалога са Вучићем, окачена мета, али много важније – послата је порука целокупној новинарској професији да није упутно постављати незгодна питања, каже новинар Н1 Миодраг Совиљ, који је доживео да га оркестрирано нападну режимски медији и државни врх само зато што је инсистирао да му председник одговори на питање о умешаности оца министра полиције у трговину оружјем.

Амерички председник Доналд Трамп од почетка мандата новинаре чије извештавање му није по вољи назива „непријатељима народа“, али ни он нити његови савезници ниједног од њих никад нису оптужили да на било који начин жели да здравствено науди председнику.

И поред оноликог инсистирања, новинар Н1 Миодраг Совиљ у петак није добио одговор на питање у ком својству је отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића боравио у фабрици оружја Крушик и какве су његове везе с том фабриком, али је дан касније на ТВ Пинк успео да добије незавидну етикету – да је својим понашањем председника Александра Вучића послао у болницу.

„Председникови припадници јединица за специјалне медијске операције оптужили су новинара Н1 Миодрага Совиља да су његова питања разлог хоспитализације председника. Ово је синхронизован и опасан напад на једног врхунског новинара Телевизије Н1“, написао је синоћ на Твитеру директор програма Н1 Југослав Ћосић који је и сам протеклих дана на мети кампање провладиног таблоида Информер, а кућа коју води већ је месецима на мети непознатих бацача летака уперених против Н1. 

Након што се његово име понављало током викенда на ТВ Пинк, а он представљан као неваспитана особа која у разговору с председником користи уличарски језик, па чак је и опасан јер је гурао телефон председнику у лице, „а у телефону су могла да постоје и друга стедства која су могла да нанесу и другу штету председнику“, Совиљ за Цензоловку каже да на својим леђима осећа мету, али да ни он ни његове колеге не намеравају да одустану од постављања питања и инсистирања да на њих добију одговоре.

„То би значило напуштање основних новинарских постулата“, изричит је у интервју који је дао за Цензоловку.

Цензоловка: Како сте доживели медијску хајку протеклог викенда и оптужбе да сте одговорни за погоршање здравственог стања председника Вучића? Као реванш за Ваше упорно инсистирање на одговору, као затрпавање важне теме на којој сте инсистирали, као покушај ућуткивања, или све то заједно?

Миодраг Совиљ: Највероватније све заједно. Јавност је и даље без јасног одговора власти на питање везано за сумњу у умешаност оца министра полиције у трговину оружјем. На моја леђа је, бизарним тумачењем нашег дијалога, окачена мета, али много важније – послата је порука целокупној новинарској професији да није упутно постављати незгодна питања.

Цензоловка: Хоће ли, после свега овога, и надаље ретки новинари – Ви, Ваше колеге са Н1 и Инсајдера – желети да инсистирају на одговорима на питања која упућујете функционерима?

Совиљ: Наравно да хоћемо, то је наш посао. Без обзира на провлачење кроз машину за млевење меса на коју је, по свему судећи, осуђен свако ко жели да постави неугодно питање, све осим тога значило би напуштање основних новинарских постулата. Проблем је у томе што такву медијску тортуру не могу сви да издрже, и плашим се да ће многе колеге избегавати чак и најмању могућност да се нађу у кожи оних који су прошли „топлог зеца“.

Цензоловка: Замишљате ли себе на следећем догађају – како ће реаговати остале колеге, шта ће Вам рећи Вучић или неко други?

Совиљ: Сваки одлазак на конференције за медије председника Републике постао је врло мучан за све колеге које не желе да буду држачи микрофона. Александар Вучић је усталио праксу константног малтретирања новинара који долазе како би поставили ненаручена питања, па су неретко од почетка до краја изложени вређању, добацивању, ниподаштавајућим и снисходљивим коментарима.

Мене је, на пример, једном оптужио да се смејем на конференцији на којој је говорио о наталитету, укоривши ме како је у питању веома важна тема за опстанак нације, иако сам у том тренутку само ћутке писао белешке у првом реду. За разлику од гледалаца, могао је јасно да ме види, али је свесно одлучио да изговори неистину. Без обзира на све то, ми тежимо ка томе да свој посао обављамо професионално, тако да ће ми сваки следећи одлазак на Вучићеву конференцију за медије бити као и сваки други.

Цензоловка: Да ли очекујете да ће Вас таблоиди, Пинк, Студио Б и други стално помињати и подсећати јавност на минули викенд?

Совиљ: Врло могуће, јер сви поменути медији имају једног заједничког уредника. Уколико напад на новинаре поново буде одлука кухиње за спиновање, њих „професионална етика“ сигурно неће зауставити. Међутим, мислим да се ова теза да је неки новинар питањима неког отерао у болницу више неће понављати. Једноставно, бесмислена је.

Проблем је у томе што такву медијску тортуру не могу сви да издрже, и плашим се да ће многе колеге избегавати чак и најмању могућност да се нађу у кожи оних који су прошли „топлог зеца“

Цензоловка: Може ли се, после свега овога и константног притиска на Н1, остати фокусиран, смирен, објективан, професионалан? Могу ли Ваше колеге с Н1?

Совиљ: Притисци не подразумевају само таргетирање, већ и емотивно изнуривање. Човек који је на мети таблоида највећи део времена троши на умиривање забринутих пријатеља и чланова породице. Није једноставно, али верујем у своје колеге. Досад смо показали да и поред константних напада на редакцију можемо да наставимо да се бавимо својим послом онако како то професионална правила налажу.

Цензоловка: Јесте ли забринути за своју безбедност због кампање која се води против Вас, али и већ дуже време против Н1 и Ваших колега? Плашите ли се да летке могу да замене летве?

Совиљ: Не плашим се. Волео бих да се испостави да данас нисам био наиван.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси