Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић пуштен кући са ВМА, а кампања против Н1 и Миодрага Совиља се наставља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2019.

Аутор: Ненад Нешић Извор: Н1

Вучић пуштен кући са ВМА, а кампања против Н1 и Миодрага Совиља се наставља

Здравствено стање председника Србије Александра Вучића је стабилно и пуштен је кући после лечења на Војно медицинској акадимији, где је због кардиоваскуларних проблема био примљен у петак. А, након што су прорежимски медији, инсинуацијама, повезали новинарска питања са здравственим стањем председседника, а новинарска удружења затражила одбрану новинара Н1, огласила се и саветница за медије председника Вучића Сузана Васиљевић. Она тврди да телевизија Н1 измишља лажне афере и даје превише на значају својим новинарима.

Миодраг Совиљ - немогуће је пребројати колико је пута то име и презиме изговорила саветница за медије председника државе гостујући два сата на националној фреквенцији. Али, Сузана Васиљевић не зна ко је то име поменуо тако да новинарска удружења затраже да се заустави медијски прогон новинара Н1...или зна.

"Нико од нас га поменуо није, нико од нас се није медијски оглашавао. Па, кога је онда поменуо?Поменули су га они сами. Они су сами направили од себе звезде на Твитеру. Тако морате да подигнете, јер немате никакву гледаност. Та телевизија нигде не постоји по рејтингу", верзија је стварности Вучићеве саветнице.

Но, на такав закључак мора да иде кратко подсећање на суботу - изгледа да су нам тада од раног јутра неки други, на неким другим фреквенцијама, подизали рејтинг.

Почео је уредник прорежимског таблоида "Информер" Драган Ј. Вучићевић.

"Онај, колега, да га тако назовем, ваљда са Н1, који уноси телефон председнику државе у лице, па где то има. Идеја је била да се изазове махинална реакција сваког човека, нормалног човека, свако би реаговао тако. Па ви и ја, сваки гледалац, 90 одсто нас, када би нам неко гурао телефон гурнуо би руку, ако ништа друго. То је била идеја да се испровоцира таква рефлексна реакција Вучића да би се после од тога правио хаос", рекао је Вучићевић.

Са оптужбама је наставио аналитичар медија Небојша Крстић.

"Новинар председнику под нос гура, каже - да ли сте видели ово, и гура му некакав телефон... Он му - каже не видим добро, немам добре наочаре, прочитајте ми документ. Он му чита делове, он му каже - прочитајте ми све да знам о чему се ради. Он му каже - немојте да се завитлавамо. Пазите, ви председнику Србије говорите нешто што можете да говорите својим другарима када играте фудбал, или када пијете пиво после фудбала", рекао је Крстић.

А, о томе је затим говорио и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"Могли сте да видите јуче неколико сати пре него што је председник примљен на ВМА, имали сте новинара Н1 Миодрага Совиља који му је уносио у лице телефон и обраћао му се онако, уличарским речником, што је заиста срамота", рекао је Весић.

Саветница за медије председника државе била је претходне ноћи ипак детаљнија у објашњењу.

Н1 је, цитирамо Сузану Васиљевић,"дошао да постави намештено питање", и ту "смејурију извео је на непримерен начин", за који се нада да га не примењује у разговору са родитељима или Југославом Ћосићем.

"Проблем је са двоје, троје новинара, који дођу - што би клинци рекли - напаљени, и вређају председника, па каче све на Твитер. Значи очигледно је дошао ту да испровоцира да председник тај његов телегон баци, да дође до физичког контакта, зато је био тако близу", тврди Васиљевић.

Новинари упозоравају да се деведесете "враћају као ноћна мора"

Саветница председника Републике морала би да зна да је за непостојање дијалога и конфликт у друштву пре свега одговорна власт, закључује новинарка Тамара Спаић.

"Имате ратни медијски штаб који ради у кабинету председника или у СНС-у, преко бројних медија који су наклоњени власти, много више ресурса троши се на нападе, етикетирање људи, производњу непријатеља него позитивне кампање", упозорава Спаић.

Довољно сам стар да знам какве последице тога могу да буду, јер смо ово већ једном проживели током деведесетих година, каже програмски директор Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Динко Грухоњић.

"И сада нам се као ноћна мора враћа. Дакле на делу је нормализација насиља,где у коначној инстанци људи огуглају на било коју врсту насиља, а отпор и побуна су самим тим никакви", истиче он.

Посланици владајуће коалиције правдају оптужбе на рачун Н1

И на Скупштинском одбору за културу и информисање тражили смо одговор на питање какве последице носе инсинуације у којима се новинарска питања повезују са здравственим стањем председника?

Из владајуће странке поручују да је таква реакција, како кажу, друге стране, оправдана, док посланици опозиције објашњавају да су оптужбе са којима се суочавају новинари скандалозне и упозоравајуће.

"Па ви сте видели шта се догађало, од уношење телефона у лице председника до свих других коментара, злурадих, најгоре врсте до процена извесних Кокана Младеновића и ко зна кога све. Наравно да је то изазвало и да сад друга страна мора да реагује и мислим да је сасвим у реду да се стане иза свог председника - политички, али да се стане иза човека пре свега који има здравствени проблем", сматра Мирко Крлић из Српске напредне странке.

Ђорђе Вукадиновић из Покрета за спас Србије не спори да је било "свакаквих коментара на друштвеним мрежама, као што их и иначе има".

"Али оптужити било кога, новинара, да је неко питање могло да изазове такве тешке здравствене проблеме, малтене инфаркт, атентат, покушај убиства, то је тако представљено... било би комично да није смртно озбиљно и да није забрињавајуће јер говори о нашој ситуацији - медијској па и политичкој", оценио је Вукадиновић.

УНС оценило је да је телевизија Пинк објављивањем приватних фотографија Миодрага Совиља, уз опис да је на њима пијани новинар Н1 изашла из информативних оквира и кренула у обрачаун који са новинарством нема никаве везе. Фотографије су старе 13 година, из периода када је Совиљ био студент.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси