Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Привредни суд одобрио увид у пословне тајне United Grupe конкурентским фирмама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2019.

Извор: Н1

Привредни суд одобрио увид у пословне тајне United Grupe конкурентским фирмама

Привредни суд у Београду, а на основу налога Привредног Апелационог суда, омогућио је конкурентским фирмама ГСС, која је у власништву Телекома Србија и компанији EURO World Network, са седиштем у Бечу и САД, увид у поверљиве пословне информације и тајне СББ-а и City Medie, чланицама United Grupe, без правно ваљаног основа.

Како је наведено у саопштењу United Grupe, сви захтевани подаци већ су раније достављени суду у току поступка, због чега оваква одлука суда упућује на "тенденциозно поступање које омогућава увид у пословне тајне конкурентским компанијама".

"При томе је индикативно да је једно од два друштва, аустријска фирма - ГСС, у власништву Телекома Србије, нашег главног конкурента у Србији и дијаспори", наводи се у саопштењу.

ГСС Медиа и EURO-World Network (EWN) поднеле су у фебруару ове године Привредном суду у Београду предлог за обезбеђење доказа против СББ-а и Цитy Медие, а за потребе њихове наводне предстојеће тужбе. Ове две компаније терете СББ и City Mediu да су повредиле њихова права ексклузивне дистрибуције тако што су телевизијски канали ХРТ 1, ХРТ 2, ХРТ 3 и ХРТ 4 емитовани преко Нет ТВ Плус платформе на територијама Северне и Јужне Америке, Аустралије и Новог Зеланда.

"Иако свесни да платформом Нет ТВ Плус уопште не управљају ни СББ ни City Media, већ је она у власништву друге чланице United Grupe, компаније Solford Trading Limited са Кипра, као и да Солфорд има уредно закључен уговор са ХРТ-ом који је достављен на увид путем суда и да ХРТ-у плаћа уговорене накнаде за реемитовање, они крећу у поступак против СББ-а и City Medie пред српским судом", истиче се у саопштењу.

Оваквим маневром и поступком пред судом у Србији се намерно избегла суштина, додаје се, "а то је да је Солфорд Традинг Лимитед са Кипра, као и свака друга компанија регистрована у ЕУ, подложна стриктним критеријумима пословања и провера управо самих институција Европске Уније".

"Потпуно је јасно да оваква одлука Привредног суда у Београду, без икаквог правног утемељења, представља лошу поруку и другим иностраним компанијама у Србији, а изражавамо сумњу да се овом одлуком легализује пословна шпијунажа, јер се не ради ни о каквом обезбеђењу доказа, већ о покушају да се прибаве информације о пословању СББ-а за рачун конкуренције", саопштено је.

United Grupa је нагласила да ће искористити сва правна средства пред домаћим и међународним институцијама како би заштитила своје пословање.

У оквиру United Grupe послује и ТВ Н1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси