Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Репортери без граница: Оставите Н1 на миру, обратити пажњу на таблоиде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2019.

Аутор: РСЕ Извор: Н1

Репортери без граница: Оставите Н1 на миру, обратити пажњу на таблоиде

Међународна медијска организација Репортери без граница осуђује последње нападе на ТВ Н1 у Србији, каже представница ове организације Полин Адес-Мевел, у изјави за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Она подвлачи да ова организација пажљиво прати и анализира медијске околности у Србији, а посебно оне везане за Н1, преноси РСЕ.

Наводећи да ту медијску кућу гледају као једину велику независну телевизију у Србији, Адес-Мевел констатује да су напади на њу учестали последњих седмица.

 Она их и набраја: "Осуђујемо напад на уредника Н1 Југослава Ћосића, као и бацање летака са порукама да Н1 треба да напусти Србију, што је почињено од стране маскираних особа, док је на тој телевизији емитован интервју са кандидатом за будућег премијера Косова Аљбином Куртијем. Уз то забележене су и претње преко друштвених мрежа. Ћосићу је прећено и тим путем. Такође, средином октобра забележили смо да су непознати починиоци пришли извештачу Н1 претили му и рекли да иде назад у Луксембург."

Адес-Мевел подвлачи и догађаје од овог викенда: "Прочитала сам и да су председник Србије и људи њему блиски рекли да то што се он не осећа добро је и последица напада од стране новинара Н1. Такође, сам забринута што је Сузана Васиљевић (саветница за медије председника Србије Александра Вучића), током викенда приликом гостовања на телевизији Пинк, око десет пута поменула име новинара Н1 Миодрага Совиља. То није добро за мирно окружење и дијалог у друштву."

Репортери без граница подсећају да напади на Н1 нису нови, те да њихов број расте, а Адес-Мевел закључује: "Апелујемо да оставе Н1 на миру, да обавља свој посао. Много је битније обратити пажњу на српске таблоиде који објављују говор мржње и нападају новинаре."

После сусрета са Вучићем

Подсетимо, Репортери без граница у априлу ове године су објавили извештај у ком се констатује пад Србије на листи медијских слобода за 14 места.

"Расте број напада на медије, укључујући претње смрћу, а све чешће су и запаљиве изјаве званичника усмерене против новинара", пише у извештају за 2019. годину, уз упозорење да су многи напади на новинаре остали неистражени и нерешени, а починиоци нису кажњени. Два месеца раније представници ове организације сусрели су се у Београду и са представником Србије Александром Вучићем, који је тада изјавио да је "медијска сцена у Србији је далеко од идеалне, али постоји спремност свих државних органа да, у сарадњи са европским институцијама, медијским удружењима и невладиним организацијама, раде на побољшању услова за рад медија".

Адес-Мевел подсећа на тај сусрет те наводи да је представницима власти указано на многа забрињавајућа питања о медијима у Србији, укључујући и проблем безбедности новинара.

"Изнели смо извесне захтеве и препоруке за побољшање ситуације по питању медијских слобода у земљи. Можда је сада време да подсетимо председника на обећање да ће проћи кроз наше препоруке и да покуша да побољша ситуацију. Ми нећемо одустати, прекинути дијалог са Председништвом. Успоставили смо дијалог са српским властима и очекујемо од власти да коригује извесне ствари и како би Србија наставила путем евро интеграција. Спремни смо да поново разговарамо са српским властима и да изразимо нашу велику забринутост када је реч о медијским слободама у Србији. Очекујемо да препоруке које смо послали на захтев председника буду узете у разматрање."

Адес-Мевел закључује да ће Репортери без граница наставити да позивају власти у Србији да имплементирају мере како би заштитиле новинаре и медијске слободе, те да ће та организација "наставити да указујемо српским властима на проблеме, да ситуација није добра."

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси