Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Велебит: Кампања прорежимских медија против Н1 недопустива
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2019.

Извор: Н1

Велебит: Кампања прорежимских медија против Н1 недопустива

Политиколог Вук Велебит оценио је гостујући у Новом дану да је против ТВН1 након последњих дешавања, конференције за медије председника Александра Вучића и његовог одласка на ВМА, у прорежимским медијима покренута медијска кампања која има за циљ да се омаловаже новинари ове телевизије и њен уредник Југослав Ћосић.

"Оно што смо гледали на Пинку и гостовања разних прорежимских новинара је вид пропаганде и као такав је недопустив. Да ви неког новинара оптужите да је због њега председник завршио у болници је јако опасно, због атмосфере која се неко време креира у Србији.  Н1 је на мети разних људи, који бацају летке, уредник Југослав Ћосић који је на насловној страни таблоида, и у том контексту то може бити јако опасно, јер се креира атмосфера непосредног застрашивања новинара. Тако се поручује да ако ви поново будете питали председника или другог функционера, он може завршити у болници, и ви можете бити криви за то", каже Велебит и напомиње да уколико се деси да неко нападне новинара Н1, то "свакако можемо довести у вези са пропагандом коју гледамо на прорежимским телевизијама".

Коментаришући оптужбе да је новинар Н1 приликом постављања питања председнику Србије Александру Вучићу непримерено разговарао са њим, Велебит наводи да највећу одговорност за коришћење неких речи и наратива у једном друштву сносе политичке елите, или они који су на власти.

"Ако погледамо како се председник и највиши државни функционери обраћају новинарима, од тога да вичу, да се врло непримерено понашају, мислим да је реч коју је употребио ваш колега - бенигна, у односу на оно што сваки дан слушамо и на оно што читамо у таблоидима и гледамо на телевизији", каже Велебит.

Он напомиње да код нас има мало одговорности у коришћењу друштвених мрежа, јер је вест за председника који је завршио у болници изазвала многе непримерене коментаре.

"Мислим да мора да постоји одговорност. Могли смо да видимо и многе недопустиве коментаре на твитеру који дају шлагворт за таблоидне наслове", упозорава Велебит.

Коментаришући последња дешавања око афере "Крушик" и односа између председника републике Александра Вучића и министра полиције Небојше Стефановића, он оцењује да је њихов однос нескладан, поготово ако се узму у обзир њихови различити иступи у јавности.

"Веома је занимљиво да је и Шешељ почео да напада Небојшу Стефановића, а не мислим да је то дошло тек тако без дозволе Александра Вучића. По овоме што видимо, њихов однос није као што је некада био, иако они говоре да су у добрим односима" , каже Велебит.

Он политичку активност Мише Вацића види као упозорење.

"Мислим да је то једна ствар о којој треба да размишљамо, да ће такви опскурни ликови добијају простор и да је велика одговорност на политичарима и јавности јер знамо и ко је и какав је Миша Вацић", истиче Велебит.

Он је нашу спољну политику оценио као "шизорфрену".

"Спољна политика је шизофрена и то није од данас, то је био случај и раније. Ви једног дана имате миснистра или председника који се грли са Русима, а премијер вам је код Ангеле Меркел. Последица тога је и што ми у Србији немамо усвојен спољнополитички документ, да постоји одговорност политичара на власти, а не да се спољна политика гради од данас до сутра", каже он.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси