Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Александру Обрадовићу и Биљани Стојковић награда "Добар пример новог оптимизма"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2019.

Аутор: Бета Извор: Н1

Александру Обрадовићу и Биљани Стојковић награда "Добар пример новог оптимизма"

Радник "Крушика" из Ваљева Александар Обрадовић и професорка Биолошког факултета у Београду Биљана Стојковић овогодишњи су добитници традиционалне награде "Добар пример Новог оптимизма", саопштио је покрет Нови оптимизам.

"Александар Обрадовић, узбуњивач из фабрике 'Крушик' у Ваљеву, обелодањујући јавности податке о умешаности највишег државног врха у нелегалне радње везане за трговину оружјем, показао је прави пример шта значи бити грађанин, односно бескомпромисно се борити за истину, правду и јавни интерес у тешким друштвеним околностима у којима данас живимо. Храбро искорачивши испред колега и свих других који су знали и ћутали, Александар је постао симбол непристајања на лаж, понижавање и пљачку", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Биљана Стојковић као јавна интелектуалка у претходном периоду промовисала и помогла велики број иницијатива и окупљања мотивисаних солидарношћу и побуном против стања у друштву.

"Устала је у одбрану интегритета универзитета, као професорка која је подржала своје студенте и као жена која храбро и одлучно наступа у јавности", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је ове године учињен преседан и да се уместо једне додељују награде.

"Уверени смо да ћемо овогодишњим избором добитника награде подстаћи оптимизам да је промена у друштву могућа, активизам као оружје којим ћемо се за ту промену изборити, али и Нову солидарност, као вредност коју морамо да вратимо у јавни простор. Из тог разлога, ове године смо учинили преседан, те ће уместо једне, бити додељене две награде", наводи се у саопштењу.

Неки од претходних добитника ове награде су глумица Мирјана Карановић, есејиста Мирко Ђорђевић, писац и новинар Иван Ивањи, бивши заштитник грађана Саша Јанковић, бивши повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, карикатуриста Предраг Кораксић Коракс, а претходне године награда је припала редитељки Милени Мињи Богавац.

Признање ће, као и сваке године, бити уручено 10. децембра, на Међународни дан људских права, када ће бити обележен и 15. рођендан Новог оптимизма.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси