Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прорежимским медијима спорно "завитлавање", а у реду кад Вучића назову будалом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2019.

Аутор: Н1 Извор: Јелена Зорић

Прорежимским медијима спорно "завитлавање", а у реду кад Вучића назову будалом

Претње и притисци на Н1 обележавају недељу за нама. Али и изостанак реакције институција у вези са свиме што је изречено на рачун новинара наше редакције. Све то ствара атмосферу која може да доведе и до угрожавања безбедности запослених. Сценарио који је већ више пута виђен у Србији.

"Си ти, стручњак, видео лепши парк од овог у Европи" - овим речима, обилазећи нови булевар, председник Вучић није се обратио стручњаку за паркове, већ новинару телевизије Н1 Миодрагу Совиљу.

Такав тон у обраћању председника нико није коментарисао. Али је зато, главна тема постало како новинар Н1 поставља питања.

Совиљ: Пише (на документу који се налзио на мобилном телефону) да је један од чланова делегације (Бранко Стефановић).

Вучић: Прочитајте ми шта пише, пустите те трикове

Совиљ: Заиста нисте видели?

Вучић: Не, нисам видео, прочитајте ми то. Шта доказује да је био?

Совиљ: Да је био испред фирме ГИМ.

Вучић: Нешто ми ту тајите, прочитајте ми цео тај документ.

Совиљ: Господине Вучићу, хајде немојте молим вас, изволите (показујући телефон).

Поједини таблоиди и аналитичари на прорежимској телевизији са националном фреквенцијом, али и представници власти довели су у везу новинарска питања Н1 са Вучићевим здравственим стањем. Док је за политичаре Српске напредне странке показивање документа на мобилном телефону за строгу осуду, независни новинари оцењују да је репортер Совиљ само радио свој посао.

"Како ти падне на памет да председнику ставиш мобилни са апликацијом диктафон у, безмало, уста. У Израелу, Британији, Француској, да тако неко Макрону дође, тај би био устрељен", изјавио је функционер СНС Владимир Ђукановић.

Драган Јањић, представник НУНС-а, наглашава да никаквог угрожавања није било.

"Пре свега, када би политичар, критикујући новинара, спомињао стрељање, тај би се јако јоше провео. У Француској председнику никада не би пало на памет да новинара зове стручњак.Ту неког набијања телефона није било и никаквог угрожавања. Али од тога се прави спин да је малтене покушај атентата", каже Јањић.

Осуде, оних блиских режиму, стижу и због овог дела конференције.

Вучић: Да видим, немам наочаре, не види се ништа. Стижу Вам поруке, пише вам неко, пише шта да ме питате.

Совиљ: Јел то можете да прочитате, а ово не можете...

Вучић: То је већим словима, ово је малим. Па прочитајте ми све, ја верујем вама.

Совиљ: Господине Вучићу, хајде стварно да се не завитлавамо... Ово је документ...

Вучић: Ја се не завитлавам, ја сам веома озбиљан...

Док је колегијум телевизије Студио Б запањен да новинар користи колоквијални речник, на Пинку су, како наводе, шокирани јер је председнику речено да се не завитлава. Такво изражавање изразито осуђује и главни уредник Информера.

"Паз'те тај мали, да не кажем шта је. он себи даје за право да каже председнику "ви се завитлавате". Ало дечко, ко си ти бре", упитао је Драган Ј. Вучићевић, у емисији на Пинку.

Реч "завитлавање" није страна ни председнику Вучићу и то управо када се обраћа новинарима Н1.

"Ја могу да се завитлавам са америчком телевизијом", рекао је Вучић једном приликом раније.

Међутим, никада ниједан новинар Н1, председника Вучића није назвао будалом.

"Вучићу, немој да идеш тамо, будала си ако одеш у Кину", поручио му је управо главни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић, пре четири године.

Зашто су одједном термин "завитлавање" постао споран, као и показивање докумената на мобилном?

"То може бити јако опасно, да се креира таква атмосфера непосредног застрашивања новинара и да ви онда поручујете да, сутра,  уколико опет нешто питате председника, он опет може да заврши у болници и ви можете бити криви за то", наводи политиколог Вук Велебит.

Атмосферу, према речима саговорника Н1 креира власт, а таблоиди прате тај талас.

Тако се на удару Информера и Алоа, претходних дана, нашао и програмски директор Н1 Југослав Ћосић, ког називају "шиптарским и албанским плаћеником".

Увредљиви текстови објављени су уз фотографије погрешног човека, са очигледним фотомонтажама тетоважа.

Реч је о врло опасним спиновима у земљи која је не тако давно сведочила застрашивањима, пребијањима, покушајима убиства и убиствима новинара, подсећа представник НУНС-а Драган Јањић.

"То је по рецепту који је овде примењиван деценијама - дакле се постави нешто што није истина као што је Ћурувија дочекао бомбе, што није била истина, а онда је ликвидиран. Овде имамо ситуацију где ви имате доказе да није истина, да је монтиран снимак за Ћосића, али је он остављен на ветрометини да може да га нападне ко хоће. И тако да, малтене, не може да оде на пијацу, јер ће га питати - еј шта си ти урадио...", наводи Јањић.

Ипак, прозивке политичара и таблоида не јењавају, а бројне су и претње упућене запосленима на Н1 - зато што, како у њима наводе, раде за издајничку или америчку или ЦИА или луксембуршку телевизију.

Н1: Јесте спремни да преузмете одговорност, ако се колегама или мени нешто деси, због тога што кажете да радимо за америчку телевизију?

"Шта да се деси, да се деси нешто некоме зато што ради за луксембуршку телевизију", одговорио је тада, на тај начин, председник Вучић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси