Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски изазови у дигиталном добу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 11. 2019.

Аутор: Радославка Жигић Извор: РТВ

Медијски изазови у дигиталном добу

На овогодишњем "New brave media" форуму у Београду, медијски стручњаци, активисти и представници цивилног друштва који раде са младима, разговарали су о све бројнијим изазовима са којима се традиционални медији суочавају у дигиталном добу, када је у питању извештавање намењено младима и деци.

Не постоје скривене теме јер их је немогуће учинити недоступнима деци, нити то треба покушавати. Ипак, потребно је приближити их младима на прави начин, а претходно се упознати са тиме шта они о њима знају и мисле.

„Потребно је наћи равнотежу, тако да их свеоубухватно информишемо и третирамо као особе које су у стању да разумеју, али да истовремено не створимо ту неку врсту неугодне ситуације, да их тиме не бисмо касније удаљили, да ли од дешавања, или од информација о њима“, каже шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Андреа Оризио.

Ако узмемо пример рата у Сирији, треба их о њему истинито информисати, уз обезбеђивање што више различитих углова на догађаје. О њему треба говорити као о нечему што се дешава у реалности, али такође као о нечему на шта сами грађани могу имати утицаја.

"Упознати их са истинитим садржајима, али им уједно помоћи да до њих дођу на прави начин, да су можда деца њиховог узраста у Сирији морала да прођу кроз такво искуство 27,00, али да о томе могу и они да кажу шта мисле, да им се омогући да осете близину и озбиљност тих догађаја и да им се уједно омогући да то разумеју на најобјективнији могући начин", додао је Оризио.

Приближавање таквих садржаја је неопходно, наравно уз вођење рачуна о томе да децу не изложимо насиљу, да им, примера ради, уместо слика са експлицитним насиљем, садржаје пласирамо уз помоћ графика.

"Мислим да је врло важно деци причати и дати им шансу да о тим темама слушају, али то морате урадити на другачији начин у односу на то како се вести за одрасле креирају. Што чешће буду слушали о томе, према таквим стварима ће показивати мање страха, а што више о томе буду размишљали, то ће вероватно утицати на њихово мишљење и ставове, кад буду одрасли ", рекао је Маркус Морцхен, ЗДФ.

Посао новинара јесте да оно чему су деца иначе изложена њима учине разумљивим на прави, нима прихватљив начин. Најпре од њих треба чути шта о нечему мисле, а затим о томе тражити мишљење стручњака, педагога, психолога и других и тако омогућити добијање свеобухватније слике, каже ауторка Дечјег дневника РТВ, Сања Хома.

"Деца су данас изложена и интернету и телевизорима и друштву и улици, на све стране постоје информације које не би требало да чују, али их ипак чују, па је онда наш задатак, кад их ипак чују, кад од тога не можете побећи, да им само на прави начин приближите то нешто, да они разумеју шта заправо то јесте", нагласила је Хома.

Родитељи би у разговору са децом требало да имају исти приступ. Тако ћемо деци помоћи да постану активни чланови друштва, са изграђеним капацитетима за разумевање информација и свешћу о њима - један је од најважнијих закључака панела.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси