Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Питања Н1 довели у везу с здрављем Вучића, новинари кажу - опасна тумачења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 11. 2019.

Аутор: Ђорђе Насковић Извор: Н1

Питања Н1 довели у везу с здрављем Вучића, новинари кажу - опасна тумачења

Поједини таблоиди и аналитичари на прорежимској телевизији са националном фреквенцијом, али и представници власти довели у везу новинарска питања Н1 јуче постављена председнику, са његовим здравственим стањем. Новинари и удружења упозоравају да таква интерпретација догађаја представља директан притисак на независне медије и да угрожава њихову безбедност.

"Лично знам колико је председнику Вучићу било тешко и због онога што смо ми гледали на телевизији, због оне конференције за новинаре врло занимљиве, о томе можемо да причамо после, ако се слажете, у Београду на води на води, али и због неких састанака са неким међународним посланицима", рекао је Драган Ј. Вучићевић уредник Информера на телевизији Пинк. 

А причало се практично само о конференцији на којој је Вучић након отварања булевара у Београду на води одговарао на питања новинара, између осталих и о афери трговине оружјем. Након што је у одговору Инсајдеру игнорисао део питања које се односи на документ који је БИРН објавио пре скоро годину дана у којем се види да је отац министра полиције Бранко Стефановић, био део делегације фирме ГИМ-а која је посетила фабрику Крушик, на то га је подсетио новинар телевизије Н1. 

Управо овај део конференције постао је тема гостију телевизије Пинк. 

"Онај, колега, да га тако назовем, ваљда са Н1, који уноси телефон председнику државе у лице, па где то има. Идеја је била да се изазове махинална реакција сваког човека, нормалног човека, свако би реаговао тако. Па ви и ја, сваки гледалац, 90 одсто нас, када би нам неко гурао телефон гурнуо би руку, ако ништа друго. То је била идеја да се испровоцира таква рефлексна реакција Вучића да би се после од тога правио хаос", рекао је Вучићевић.

"Новинар председнику под нос гура, каже - да ли сте видели ово, и гура му некакав телефон... Он му - каже не видим добро, немам добре наочаре, прочитајте ми документ. Он му чита делове, он му каже - прочитајте ми све да знам о чему се ради. Он му каже - немојте да се завитлавамо. Пазите, ви председнику Србије говорите нешто што можете да говорите својим другарима када играте фудбал, или када пијете пиво после фудбала", рекао је аналитичар медија Небојша Крстић и додаје да му је то несхватљиво. 

О томе је затим говорио и заменик градоначелника Београда Горан Весић. "Могли сте да видите јуче неколико сати пре него што је председник примљен на ВМА, имали сте новинара Н1 Миодрага Совиља који му је уносио у лице телефон и обраћао му се онако, уличарским речником, што је заиста срамота", рекао је Весић. 

Новинари, међутим, упозоравају да се таквом интерпретацијом догађаја угрожава безбедност новинара и да представља притисак на медије.

"Вучић је током низа година научио на многа од тих наручених питања и то је научила и публика. И у сваком случају један професионални рад новинара и инсистирање на одговору је нешто што се овој власти не допада и то јесте опасно на неки начин када ви оптужите новинара Н1 да је послао председника у болницу да га је толико изнервирао, изпровоцирао, шта год - шаљете поруку да таква питања односно инсистирање на одговору, нису добродошла", рекао је новинар Филип Шварм. 

"Оно што је најстрашније то је цела интерпретација тог догађаја и покушај да се у ствари Н1 оптужи малтене за убиство председника. То је толико опасно и ми, мислим, да улазимо у једну опасну зону и мислим да постоје паметни људи који би морали да кажу - зауставите се људи, ово ће отићи дођавола све. Зато што никада не знамо како ово може да се заврши. Ми имамо јако лоше искуство са подржавањем и подстицањем на насиље", оценила је Весна Малишић. 

Од бројних случајева претњи запосленима на Н1 у протеклих пет година, само један починилац добио је условну казну затвора, док је другом одређено лечење у специјалистичкој установи.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

24.11.

2019.

Мирослав [нерегистровани] у 15:44

НЕМА НАМ ЛЕКА

Српско друштво је у целини једна болница на отвореном. Услед вековних угњетавања, од Турака наовамо, скоро без прекида, Запад одн. Ватикан теже да покатоличе православни део Европе кроз све векове уназад, одн. од Немањића до данас. А циљ је једноставан: Доћи до власти на свим морима средоземља Али и до најбогатије регије на планети, Русије и Сибира у њој! И шта се дешава. На том путу, нарочито почев од 19.века, камен спотицања тој освајачкој намери смо ми Срби, због чега нам се на сваких 40-50 година деси помор, као рибама у Бачком каналу. Тако је у 20.веку погром над нама био у Првом св.рату, у Другом св.рату и на крају у задњој деценији 20.века.
Као шлаг на ову Ватиканску торту, дође нам Усуд(несрећа) са Вучићем. Дечко, жељан власти, чије је освајање почео носећи Шешељу гајбе пива. Када постаде
власт, са највишом функцијом Први потпредседник Дачићу, и стави Председника Србије у мишју рупу(с правом да дели одликовања), а касније и отера овог и из те рупе и преузе целокупну власт. Том приликом се изјасни како ће владати: по схватању државе на Макс-веберовски начин-Држава изнад свега- чију дефиницију је до краја први спровео Веберов ученик Адолф Хитлер кроз паролу : Дојче, Дојче ибер алес!(Немачка изнад свега). Једина разлика између Вучићевог схватања и Адолфовог је у томе што је Вучић то спровео кроз чувену изреку Луја 14: Лета се муа-Држава, то сам ја!. А да би то неометано спроводио, он се додворава(удворица) сваком са Запада, а нарочито ратном злочинцу Тонију Блеру(кога плаћа нашим новцем као Саветника), немачкој и његовој помајци Ангели Меркел и данас Председнику Француске мсје Макрону. У одличним је односима и са осталим аутарним владарима Албаније, Мађарске, Кине, Русије, јер су браћа по диктатури! То је наша истина.
А ми? Какав је састав наше нутрине. Један милион без посла, један милион са пензијом од 250- 300 Е, један милион и кусур на грбачи свих нас у државним и локалним управама(ћате, милиција и полиција, војници без воље и наде, и породице свих ових, које морају да сендвичаре и гласају кад год затреба Вучићу), један милион експлоатисаних од страних и домаћих газди и један милион спреман да побегне или бежи одавде. Остало су деца која туку професоре, а по потреби и родитеље !
Излаз: најбоље гандијевски. И ако то не успе: Мотке у руке, па шта нам остане. И овако, ово није живот достојан Србина и наших предака.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси