Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јутка тужио Данас због повреде душевне боли
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 11. 2019.

Аутор: М. М. Стевановић Извор: Данас

Бивши председник општине Брус Милутин Јеличић тужио лист Данас због повреде претпоставке невиности и душевних боли

Јутка тужио Данас због повреде душевне боли

Милутин Јеличић Јутка, доскорашњи председник општине Брус који је оптужен за сексуално узнемиравање, тужио је лист Данас због повреде угледа и части услед кршења принципа претпоставке невиности, захтевајући да му се у то име исплати један динар.

Спорни текст због којег је Јеличић тужио наш лист објављен је у онлајн издању под насловом „Иницијатива Не давимо Београд: Заједнички одлазак у Брус“ и у њему је пренета изјава Иницијативе да заједничким одласком на суђење Јутки жели да пружи „подршку Марији Лукић, Данијели Вукајловић и другим жртвама сексуалног узнемиравања Милутина Јеличића Јутке“.

У овом делу текста, дакле, наводи се као чињеница да су оштећене жене жртве туженог, иако то суд још увек није утврдио. Зато се у Јеличићевој тужби истиче да је Данас повредио одредбе новинарског кодекса, односно „принципе новинарске пажње и презумпције невиности“, и проузроковао нематеријалну штету у виду душевних болова „због повреде угледа, достојанства, слободе и права личности“.

Свестан да као јавна личност мора бити „спреман и толерантан на виши степен критике јавности“, Јеличић свој тужбени захтев опредељује „на симболичан износ у висини од 1 динар“.

Такав захтев је проистекао и из тога што Јеличић, како додаје у тужби, „има искрено поштовање према листу Данас“, као једном од „ретких медија у Србији који више деценија примењује високе професионалне стандарде у новинарству.

Наши саговорници/е, међутим, сматрају да је у конкретном случају требало тужити Иницијативу Не давимо Београд, а не лист који је пренео изјаву, констатујући притом да се Јутка у очима јавности не може третирати као невин.

– Сви учесници у јавном животу треба да буду опрезни у квалификацијама кривичних дела и да обрате пажњу на евентуално кршење претпоставке невиности, али овакве тужбе против медија су недопустиве и оне су притисак на медије. Милутин може да тужи Иницијативу, а не медиј који је веродостојно пренео њихово саопштење – каже за Данас Владимир Радомировић из УНС-а.

И чланица Комисије за жалбу Савета за штампу Јелка Јовановић наводи да повреду претпоставке невиности није учинио Данас.

– Уколико има повреде претпоставке невиности, то је учинила Иницијатива Не давимо Београд. Међутим, чињеница је да је Јеличић оптужен за сексуално узнемиравање Марије Лукић и осумњичен за још неколико сличних недела, што га у очима јавности не може третирати као невиног. Наравно, биће крив кад то суд утврди или невин, а до тада је, као и Марија Лукић, подложан суду јавности – каже за наш лист Јелка Јовановић.

Осим Данаса, Милутин Јеличић је тужио и Блиц.

АЖЦ: Морамо веровати женама

Сања Павловић из Аутономног женског центра подсећа да насиље према женама које није доказано пред судом „не значи да се није десило, већ само да није доказано“, а сврха женских организација је и та да увек стаје на страну жена. „Као феминисткиње, знамо колико атмосфера неверовања женама, поготово када је реч о искуствима различитих облика сексуалног насиља, утиче на њихову мотивацију за супротстављање и пријављивање. Управо зато, као феминисткиња, бирам да верујем женама када говоре о свом искуству и сматрам да је важно да утичемо на целокупно друштво да учини исто, без обзира на то да ли је пријавила или не и да ли је доказано или не“, каже за Данас Сања Павловић.

Иницијатива: Подршка жртвама сексуалног насиља

– Иницијатива Не давимо Београд у потпуности стоји иза својих навода пренесених у Данасу и подршке свим жртвама сексуалног насиља, и Милутина Јеличића Јутке и свих других насилника који су умислили да могу да раде шта хоће. У искривљеној реалности у којој живимо они који указују на кршења закона, на насиље или крађу, бивају изведени на суд, док се прогон жртава наставља до изнемоглости. Не пристајемо на ову реалност и по сваку цену и увек ћемо се борити против ње – каже Наталија Симовић из Иницијативе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси