Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наставља се пројекат Тајмлајн
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 11. 2019.

Извор: ФоНет

Наставља се пројекат Тајмлајн

Реализација пројекта Тајмлајн, који подразумева стварање новог дигиталног националног и локалног мултимедијалног архива, наставља се одабиром најважнијих догађаја од 2001. до 2015. године, чиме ће бити реконструисани медијски садржаји настали током 25 година, саопштили су данас учесници пројекта.

Пројекат спроводи Ебарт, заједно са партнерима – недељником НИН и Градском библиотеком Владислав Петковић Дис из Чачка, а финансиран је средствима Европске уније.

Идеја на основу које је настао пројекат Тајмлајн – Неизвесна прошлост 1991-2015. била је да се, кроз стварање новог дигиталног националног и локалног мултимедијалног архива, допринесе повећању квалитета истраживачког новинарства и кредибилитету медија у Србији.

Такође, намера Тајмлајна је и да се увећа медијска и дигитална писменост, што би грађанима омогућило да анализирају и процењују медијске поруке и препознају утицај медија на демократске процесе.

Током протекле две године, од како је почела реализација Тајмлајна, истраживачки тим Ебарта, који су чинили медијски експерти, социолози и историчари, прегледао је више од 250.000 новинских страна, одслушао више од 600 сати радијског и одгледао око 1.000 сати ТВ програма.

Исход овог рада је више 2.000 одабраних догађаја и 10.000 унетих извора за период 1991-2000.

На крају читавог процеса, Тајмлан ће 2021. године обухватати најмање 5.000 догађаја и више од 20.000 извора.

Тајмлајн портал базиран је на различитим догађајима који су били значајни за период 1991-2015.Сваки догађај се може повезати у једну или више временских линија и садржи кратак опис у виду вести и најмање два различита или супротна релевантна извора, који потичу из штампаних медија, радијских или ТВ станица. Одређени догађаји су додатно илустровани карикатурама и фотографијама.

Поред националног Тајмлајна, израђена је и локална временска линија, која обухвата догађаје значајне за Чачак, а ту временску траку израдила је Градска библиотека Владислав Петковић Дис из Чачка.

Улога недељника НИН и компаније Ringier Axel Springer Srbija биће да пруже подршку објављивањем фељтона, базираних на грађи прикупљеној током пројекта. Тајмлајн је доступан на www.tajmlajn.net.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси