Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари, помозите сами себи: Објавите своје плате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2019.

Аутор: Андрија Матић Извор: Економске вести

Новинари, помозите сами себи: Објавите своје плате

Ко је упутио овај позив америчким новинарима, не зна се, тек одговор је стигао од десетина новинара Њујорк тајмса, BuzzFeed-а, CNN-а, Волстрит журнала, Вајса и Conde-а.

Како преноси Блумберг њуз, анонимни иницијатор је позвао новинаре да објаве који тачно посао обављају, за колику плату, у ком медију, ког су пола и националности јер, подвукао је иницијатор, знање је моћ, а знање о платама многима ће помоћи да се одлуче на тражење повишице.

Из табела, које су резултат одзива на овај позив, сазнало се да, заменик уредника у Њујорк тајмсу зарадјује 145.000 долара годишње, стални сарадник у Вајсу 62.000 долара годишње, уредник у CNN-у 110.000 долара + бонус, стални сарадник мреже новина Lee Enterprises Incу Ајови 33.000 долара годишње, жена уредник у Vox Media 400.000 долара годишње за уређивање, продукцију, организацију подкаста, организацију конференција.

На Западу се плате објављују у бруто износима, мада овде то није изричито назначено.

Крајем августа је плате својих новинара објавио и Блумберг.

Просечна плата новинара Блумберга је 99.802 долара (од 77.387 до 143.003 долара), а ако се додају бонуси и друге исплате, новинар Блумберга може да заради просечно 102.803 долара годишње.

Неки дан је водитељ руске телевизије Русија 1 Андреј Малахов објавио да је на претходном радном месту водитеља на телевизији Први канал имао плату од 50.000 долара месечно, а да му је на садашњем радном месту плата подједнако тешка.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси