Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Иза наслова" - филм о (не)безбедности новинара на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2019.

Аутор: Будимир Ничић Извор: Глас Америке

"Иза наслова" - филм о (не)безбедности новинара на Косову

У Приштини је премијерно приказан документарни филм у продукцији Инсајдера из Београда о безбедности новинара на Косову и систему некажњивости у којем новинари раде. Шеф ОЕБС-а на Косову Јан Брату рекао је да тренд напада на новинаре опада, али да је некажњивост тих напада и даље највећи проблем.

Од почетка ове године на Косову је регистровано 18 напада на новинаре и медијске раднике.

Шеф ОЕБС-а на Косову Јан Брату рекао је пред премијеру филма о безбедности новинара на Косову и систему некажњивости у којем новинари раде, да и поред тога што је успостављена боља координација у тужилаштвима и полицији, проблеми и даље постоје.​

“Примећујемо да новинари верују да они који почине кривична дела против њих ретко буду идентификовани, али и у случајевима када се то деси, правда се не примењује адекватно. Алармантна претња безбедности новинара је некажњавање оних који нападају новинаре. Постоји потреба за снажнијим напорима у привођењу починилаца правди и та одговорност је на свима, укјључујући правосудне институције, оне који спроводе законе, доносиоце одлука и ширу јавност”, рекао је Брату.

У документарном филму "Иза наслова", о некажњивости говоре новинари, представници тужилаштва и полиције. Филм је сниман током прошле године, уз подршку мисије ОЕБС-а на Косову.

Филм прати неколико случајева напада на новинаре последњих година и реакције надлежних.

Новинарка Инсајдера Сенка Влатковић-Одавић за Глас Америке каже да систем некажњивости постоји готово у целом свету, али је на Косову посебно опасан због недавне ратне прошлости, али и језичке баријере.

Највећи изазов рада на овом филму је у ствари била та чињеница да се филм радио на три језика. И мислим да је то можда највећи проблем са којим се суочавају не само новинари на Косову, него и косовско друштво, јер је јако тешко добити информације са једне или са друге стране када се људи практично уопште не разумеју и готово уопште не познају“, каже Влатковић-Одавић.

На Косову је пре, током и после рата убијено и киднаповано 14 новинара и медијских радника, седам Срба и седам Албанаца. Петорица српских новинара се још воде као нестали, а ниједан од ових случајева није расветљен.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

14.11.

2019.

Karlo [нерегистровани] у 21:55

Објавите имена

Да ли може неко да наведе имена убијених и несталих новинара и медијских радника, и редакције ѕа које су радили и на којим пословима?
Тога у тексту нема.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси