Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС-у смета наслов из Данаса, али не и оптужбе председника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2019.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

РТС-у смета наслов из Данаса, али не и оптужбе председника

Након вишегодишње праксе напада власти и председника Србије Александра Вучића, прорежимских таблоида, првенствено Информера и ТВ Пинк на професионални интегритет новинара и уредника Радио-телевизије Србије, руководство јавног сервиса је коначно одговорило саопштењем.

Они, међутим, нису одговорили Информеру, који увредљивим надимком за Драгана Бујошевића већ годинама имплицира да је генерални директор јавног сервиса под политичком контролом претходне власти, или председнику Србије, који је у више наврата директно нападао новинаре и уреднике ове куће оптужујући их за фаворизовање опозиције. Они су увредљивим саопштењем одговорили Данасу због наслова текста који се бавио истраживањем поверења у медије које је спровела фондација „Конрад Аденауер“.

„Редакција Данаса је на делу показала зашто је сматрају ‚опозиционим Информером“. Данас цитира податке из истраживања фондације Конрад Аденауер у коме се каже да 33 одсто грађана Србије верује РТС-у, али да само 20 одсто верује штампаним медијима. „Уредници“ (нажалост ову реч морамо да ставимо под наводник) Данаса на овим чињеницама заснивају наслов „Србија не верује РТС“, иако је јасно да Србија много више верује јавном медијском сервису него опозиционом таблоиду и његовој провладиној браћи. Ако је из она два податка требало извући наслов о томе коме Србија не верује, једино је очигледно да би у њему морали да буду штампани медији међу којима су и Данас и његов побратим Информер', део је саопштења који је објавио РТС.

Према речима Тамаре Скроззе, новинарке недељника Време и чланице Комисије за жалбе Савета за штампу, РТС из дана у дан тоне све дубље у медијски муљ из којег се, како додаје, на тренутак једва ишчупала после Петог октобра.

– Чињеница да смо пре неки дан причали о томе да РТС преноси текстове Информера, а да сада Данас назива таблоидом – више је него поражавајућа, не само за РТС, већ и за грађане који га плаћају (а ускоро ће га плаћати још више). Ако им се није свидело истраживање по којем им људи не верују, прво је требало да се замисле над својим извештавањем, а не да се обрачунавају с листом који је то истраживање пренео. Оваква епистоларна комуникација и овакав тон не приличе медију који претендује да буде прави јавни сервис, наводи Скрозза.

Истраживање које је проузроковало реакцију РТС-а спровела је фондација „Конрад Аденауер“ а представљено је прошле недеље на конференцији Медијске организације југоисточне Европе (СЕЕМО) у Загребу. Према том истраживању готово 67 одсто испитаних грађана Србије веома мало или нимало не верује РТС-у, док 81 проценат испитаних нема поверења у информације које пласирају телевизијске станице у приватном власништву.

Ови бројеви одговарају налазима истраживања о поверењу у јавни сервис који спроводи Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ). Како наводи Зоран Гавриловић из БИРОДИ-ја, РТС-у највише поверења дају старији грађани и мање образовани. Одговор на питање због чега је то случај, Гавриловић види у налазима мониторинга који је БИРОДИ радио у септембру и октобру ове године. Према тим подацима, у чак 92 одсто прилога, у којима се председник Србије Александар Вучић појавио у Другом дневнику РТС-а, био је приказан позитивно (51 одсто) или неутрално (41 одсто). Тај се податак не разликује битно од телевизија Хепи, Прва и О2, док телевизија Пинк предњачи са 63 одсто прилога у којима је председник приказан у позитивном светлу.

– Наша истраживања су показала да се РТС у својој централној информативној емисији не бави друштвено релевантним темама. Они прећуткују све приче које не иду у корист владајућем режиму. У Управном одбору, Програмском савету и редакцијском колегијуму РТС-а седе људи који праве програм за партију на власти, а не за грађане, каже Гавриловић.

Данас је у току јучерашњег дана покушао да добије коментар од председника Управног одбора РТС-а Владимира Вулетића и директора Драгана Бујошевића, али они нису одговарали на наше поруке и позиве.

Где плачете

У октобру прошле године председник Вучић је, говорећи на конференцији за медије, оптужио новинарку РТС-а да је непристрасна у корист опозиције. „Колико сте пута ви, госпођице Стојисављевић, колико су пута с ваше телевизије, с РТС-а, ишли да плачете тамо у просторије Вука Јеремића због једног саопштења Миленка Јованова, па што нисте ишли да плачете у редакцију Информера зато што Драган Ђилас тражи да иде у затвор главни уредник Информера, ваљда вам је више стало до колеге. А траже три године затвора. Нисте изгледа то ни објавили на РТС-у. Јер ваљда је богоугодно да се напада један новинар кога не воле директор и главни уредник државне телевизије“, поручио је Вучић.

Полигон за нападе

Српска напредна странка је у априлу 2014. године док се формирала нова Влада Србије оптужила РТС да напада председника те партије. „СНС се не жали ни на шта, али желимо да информишемо грађане да Радио-телевизија Србије, уместо да буде јавни сервис свих грађана, служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића. Имали смо прилике да претходних дана, као и данас, у дану када се формира Влада Републике Србије, будемо сведоци бујице неоснованих примедби водитеља РТС-а, са јединим циљем – да се унизи нова влада и углед Александра Вучића“, писало је у саопштењу СНС-а.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси