Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари у Србији обављају посао тужилаштва и полиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 11. 2019.

Аутор: Александра Ненадовић Извор: Глас Америке

Новинари у Србији обављају посао тужилаштва и полиције

Порука Стевана Дојчиновића, уредника портала Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК), приликом уручења награде Међународног центра за новинаре (ICFJ), да је Србија “пример за разумевање како диктатори уништавају демократију, преузимају медије и манипулишу људима", наишла је на одобравање и разумевање код његових колега у Београду.

Уредник у Центру за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Бранко Чечен каже да оно што је Стеван Дојчиновић рекао за ауторитативно преузимање медија као потез тачно.

“То је тако - то је урадио Путин, Орбан или Ердоган. Они као да имају приручник како се преузима држава”, каже Чечен и додаје:

“С обзиром на то да ми имамо потпуно суспендоване институције овде и да тужилаштво и полиција не раде свој посао, практично штите корупцију, а чини нам се и организовани криминал, велика је срећа да Србија има толико истраживачких новинара, који имају толико прича које заиста доводе у питање ту идиличну слику у мејнстрим медијима. Баш у овом тренутку се чини да се све више грађана буди и тражи информацију о томе шта смо ми то открили и доказали”, наводи Чечен.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић каже да је награда Дојчиновићу веома важна за све новинаре који треба својим радом да професионално и одговорно информишу грађане и да је то охрабрење за све људе, који још у оваквим околностима остају верни постулатима новинарства.

“Пре свега даје снагу тим малим редакцијама и свим оним новинарима који раде један рударски посао и, као што се потврђује, на светски начин разоткривају корупцију и криминал”, каже Бодрожић.

Међу најзначајнија истраживања КРИК-а спадају текстови који Златибора Лончара, министра здравља у Влади Србије, доводе у везу са криминалним клановима, описују начин на који је Синиша Мали, министар финансија у Влади Србије и некадашњи градоначелник престонице Београда, наводно користио десетине банковних рачуна за прање новца.

“Истраживачко новинарство у Србији је независно финансирано и оно је отпорно, оно ако се не ради по највишим стандардима не може да се ради уопште. То јесте феномен и мислим да чак има везе са менталитетом грађана Србије, који хоће да се боре и хоће да врате, јер имамо толико центара истраживачког новинарства који освајају највеће награде. Тако смо ми дошли у ситуацију да имамо веома развијено новинарство и веома агресиван и ауторитативан режим у истом тренутку. Истраживачки сајтови постају све популарнији у Србији, барем када је у питању ЦИНС", наводи Чечен.

Како каже уредник овог портала, посета њиховом сајту је скочила троструко у последњих месец и по дана, делом због тога што су добили прилику на кабловским телевизијама да причају о томе шта раде, али је најважнији фактор био случај Александра Обрадовића, узбуњивача из Крушика.

Због тог случаја им се све више грађана обраћа са својим проблемима и темама:

“Мислим да је људима и грађанима сада догорело до ноката, што је у исто време и лоша и добра вест”, каже Чечен и додаје да се из тог разлога све више обраћају истраживачким новинарима, јер ово друштво систематски понижава своје грађане.

И Чечен и Бодрожић се слажу да у Србији новинари раде посао институција које су најбитније за функционисање једног друштва - правосуђа и полиције, и да таква ситуација није добра.

“Веома је лоше што новинари морају да раде посао органа власти, не треба ми да хапсимо и подижемо оптужнице, што ми и не радимо. Ми треба да смо контролни механизам, који узбуни јавност када тај репресивни апарат подбаци, а сада је потпуно супротно - сви највећи случајеви су потпуно игнорисани од тужилаштва”, каже Чечен.

Уредник у Центру за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) закључује да су овакве награде само доказ да новинари професионално и на највишем нивоу обављају свој посао у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси