Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Генерални секретар Европске федерације новинара: Европа није више рај за новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Генерални секретар Европске федерације новинара: Европа није више рај за новинаре

Генерални секретар Европске федерације новинара Рикардо Гутиерез (Ricardo Gutierrez) изјавио је данас на Светском форуму демократије у Стразбуру да је Европа престала да буде „рај“ и безбедна средина за новинаре.

„У Европи је у последњих пет година убијено 24 новинара, 13 новинара је убијено на територији Европске уније“, рекао је Гутиерез у дебати „Слобода говора и заштита новинара“.

Велики број новинара се тренутно налази у затворима, навео је генерални секретар Европске федерације новинара, додајући да је Турска постала највећи „затвор“ за новинаре у Европи.

Према његовим речима, лоши услови су довели до растуће аутоцензуре међу новинарима.

„Грађани доживљавају новинаре као чуваре демократије, али се чини да су ти чувари изгубили зубе… То ме јако брине“, рекао је он.

Гутиерез је оценио да новинарство није исто као пре 20 или 30 година. Како је навео, медији су одговорни за садржај који објављују, за разлику од новинарства на друштвеним мрежама.

„То је пиратско новинарство“, оценио је Гутиерез.

Форум под називом „Да ли је демократија угрожена у информатичком добу“ одржава се од 6. до 8. новембра под покровитељством Савета Европе.

Форуму присуствују представници медија, активисти и политички лидери из целог света.

Светски форум демократије у Стразбуру представља јединствену платформу за доносиоце одлука и активисте који имају прилику да разговарају о кључним изазовима за демократије широм света. Ово је осми форум по реду.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси