Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Црвено-бела срамота
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2019.

Аутор: Редакцијски коментар Извор: Данас

Црвено-бела срамота

Фудбалски клуб Црвена звезда је одбио да Данасу изда новинарске акредитације за утакмицу Лиге шампиона са Тотенхемом и то више и није вест.

То је већ дијагноза. Иста ствар десила се и кад су у питању биле мечеви са Јанг Бојсом и Олимпијакосом, исто је било и „образложење“ да „због великог интересовања медија“ не могу да нам изађу у сусрет, с тим да је последњи пут оно стигло на нашу мејл адресу вече уочи утакмице, у 22.36, иако је наш новинар тог дана био на конференцији за медије и ништа му није званично саопштено.

Писали смо већ о карикатуралном „образложењу“ по коме Данас ваљда није медиј, већ певачко друштво или клуб љубитеља лептира, чијих представника сигурно има у новинарској ложи стадиона „Рајко Митић“, као и још много „неновинара“, од естрадних личности до „виђенијих“ навијача.

Те да је капацитет исте (званично) 344 места, дакле, и више него довољан за потребе свих.

Јасно нам је било да је разлог за такав преседан потпуно фактички, а никако технички. А факат је да су у Звезди „незадовољни“ писањем Данаса, иако никад ама баш ништа што је овде објављено није из Звезде демантовано.

Питали смо и писали оно што наше читаоце занима, професионално анализирали и коментарисали све што је у сфери јавног интересовања а везано је и за остале клубове или савезе. Исто тако је било и кад је у питању ФК Црвена звезда, и кад је у питању отписивање њених дугова по кредиту од банке која је пропала, или „зашивање“ треће звездице због титуле првака Југославије у првенству те земље које није одржано…

О свему што смо писали питали смо „обе“ стране, то што у Звезди нису навикли да одговарају на „неочекивана“ питања више говори о њима него о питањима.

Све је ово и раније свима било јасно и немамо ми никакву потребу да се правдамо икоме осим својим читаоцима. Било би нам наравно јасно и да један од портпарола ФКЦЗ није нашем новинару једном приликом и „најавио“ да ће то да нам се „деси“, ако наставимо „тако“ да пишемо. И не постанемо „блиски“ клубу или (не)званични медијски спонзори.

А није овде питање да ли је могуће да челни људи клуба, уз благослов или налог својих политички надређених, крше закон, и понашају се бахато и непрофесионално. Питање је ко овде инструментализује један спортски клуб за поделу на подобне и неподобне новинаре и медије, ко то приватизује Звезду до нивоа личне прћије и ко кроз „пријатељске“ медије провлачи спин да је свако ко критикује челнике, непријатељ и Звезде и Србије.

А нема петљу да јавно каже зашто је Данас непожељан на „њиховом!“ стадиону. Срамота је прави назив за ту „храброст“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси