Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дојчиновићу уручена новинарска награда Међународног центра за новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2019.

Извор: Бета

Дојчиновићу уручена новинарска награда Међународног центра за новинаре

Међународни центар за новинаре (ICFJ) уручио је синоћ престижне новинарске награде лауератима за 2019, међу којима је уредник портала Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) из Србије, Стеван Дојчиновић, преноси Глас Америке.

Дојчиновићу је на церемонији у здању Роналд Реган у Вашинтону уручен „Knight International Journalism Award“– награда Међународног центра за новинаре (ICFJ) чији је спонзор Фондација Џон С. и Џејмс Л. Најт.

То признање се додељује се новинарима, уредницима, медијским радницима као и новинарима-грађанима који су, упркос тешким околностима, радом и извештавањем допринели својим земљама.

Признање је примила и Роуз Ванги, репортерка кенијске телевизије НТВ, а награде су уручене и дописници америчке телевизије ЦБС из Лондона Елизабет Палмер и извршном уреднику листа Вашингтон пост, Мартину Берону.

„Моја земља је пример за разумевање како диктатори уништавају демократију, преузимају медије и манипулишу људима“, поручио је Дојчиновић приликом уручења награде.

„Многи у САД су били шокирани победом Трампа, Брегзитом, порастом национализма. Србија је у сенци Русије, нама је то било ништа, све нам се то дешава деценијама. У мом делу света, новинарство је последња одбрана демократије, не полиција и правосује. Влада нас гони, прате нас обавештајне организације постоји чак и и мрежа истраживачких новинара која служи да истражује нас“, рекао је Дојчиновић у говору пред око 600 званица, преноси Глас Америке.

У образложењу Међународног центра за новинаре, који је одлуку о добитницима објавио у мају 2019. наведено је да Дојчиновић предводи тим храбрих новинара, који су у периоду растуће опасности, разоткрили неправилности попут прања новца пословних елита и злоупотребе за коју су одговорни званичници власти.

„Он је уједно и регионални уредник Пројекта за истраживање криминала и корупције (OCCRP) и партнер Међународног центра за новинаре (ICFJ). Због свог рада и истраживања често је на мети претњи и напада људи блиских власти. Ништа од тога га не одвраћа“, наведено је у образложењу.

У разговору за Глас Америке, Дојчиновић је рекао да је за њега ово највећа награда икад и да му много значи за даљу каријеру.

„Мислим да је битно, јер сам у овом тренутку неки амбасадор новинара у Србији, па сам искористио састанке које сам имао да укажем на проблеме у Србији јер мислим да треба о томе да зна и прича. Са друге стране, неке ствари су се издешавале у Америци, тако да могу мало боље да разумеју оно што се дешава код нас“, рекао је Дојчиновић за Глас Америке.

Председница Међународног центра за новинаре Џојс Бернатан, изјавила је за Глас Америке да је за 35 година, колико је обележила овом пригодом, та организација у свим историјским и медијским догађајима помагала новинарима, а нарочито је поносна на то што су направили мрежу истраживачких новинара. На питање да ли је сада добро време да се буде новинар, каже да је тешко.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси