Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гавриловић: Медији у Србији "Вучићоцентрични" и фокусирани на Косово (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2019.

Аутор: Стефан Станковић Извор: Н1

Гавриловић: Медији у Србији "Вучићоцентрични" и фокусирани на Косово (ВИДЕО)

"Наши медији су "Вучићоцентрични" и фокусирани су на Косово и као такви су у функцији решавања кључног проблема Србије, бар из визуре власти", рекао је Зоран Гавриловић из БИРОДИ-ја.

Биро за друштвена истраживања је 1. септембра 2019. године започео мониторинг извештавања телевизија РТС, Пинк, Прва, О2, Хепи, Н1 у оквиру централних информативних емисија.

Како је рекао Гавриловић, БиРОДи жели да види који су то медији који остварују функцију која је дефинисана Уставом. Напомиње да је мониторинг усклађен са методологијом коју користи ОДиХР.

"Наш циљ је да видимо колико су који актери заступљени - кроз број појављивања, и на секунде. Меримо теме, које су теме које се појављују у медијима. Тек сваки пети грађанин у Србији сматра да су медији објективни, односно да могу да добију информације важне за свакодневни живот. Медије грађани доживљавају као средство које им не помаже довољно. Анализирамо и тоналитет, дискурсе. Покушавамо да мониторишемо како новинари раде свој посао. Доминантни медији су пропагандисти, пре свега власти и оних који имају капитал, реткост су истраживачки медији. У таквом амбијенту је тешко отворити било коју тему ако није одобрена од власти. Теме евроинтеграција је јако мало заступљена, функционери задужени за то, пре свега министарка, су особе које се не појављују у медијима. Ми желимо да помогнемо добрим медијима да боље раде свој посао", рекао је Гавриловић.

Он наводи да у медијима постоји доминантна слика председника као актера који је на две телевизије позитивно представљен, за разлику од Н1 где је представљен неутрално.

"На Н1 може да саопшти оно што је чињенично стање, а не дозвољава му се да ради пропаганду, док је опозиција на Пинку изузетно негативно представљена. Партијски лидери су представљени као јавни функционери и то је прича о функционерској кампањи. Кампања је сваки пут када функционер прича позитивно о свом раду. Када неки функционер организује конференцију он се пита и за партијске теме и то би требало уредити".

Доминантна тема у претходном месецу је Косово, наводи Гавриловић.

"Прекрива све остале теме, имате Вучича као доминантног актера. Ми у медијском делу имамо косовизацију простора и док се тај проблем не реши не можемо даље. Значајан део медија прати политику владе и у великој мери су ПР владе и немају самосталност. Крушик није тема за РТС, све теме неповољне за власт се склањају са стране и дешава се аутоцензура. Заступљене су теме битне за власт и које ће креирати рејтинге".

Гавриловић каже и да велики број тема којима се председник бави ван његове надлежности и да би Уставни суд требало тиме да се позабави.

"Када неки министар прича о темама, видите да ли су у његовој надлежности или је то партијски део где он жели да поентира. Жао ми је што ту РЕМ не ради свој посао у сарадњи с Агенцијом за борбу против корупције".

Гавриловић је испричао и да су Русија и Владимир Путин изразито позитивно представљени у медијима, док је ЕУ и мало неутрално представљена.

"Неко ко гледа наше медије не би могао да закључи да смо ми земља кандидат, немате информације шта се ради у поглављима, грађани јако мало знају о процесу интеграција, Јавни сервис не ради на томе. Кад је у питању САД, имамо позитивнију слику од када је Трамп постао председник".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси