Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уручена награда Душан Богавац телевизији Н1 и Вуку Цвијићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2019.

Аутор: Н1

Уручена награда Душан Богавац телевизији Н1 и Вуку Цвијићу

Новинарска награда "Душан Богавац", која се додељује за етику и храброст, у Београду је уручена редакцији Телевизије Н1 и новинару НИН-а Вуку Цвијићу. Председник НУНС-а Жељко Бодрожић излажући одлуку жирија рекао је да редакција ТВ Н1 својим програмом уживо, информативним емисијама, репортажама и истраживачким прилозима већ годинама де факто обавља посао Јавног медијског сервиса Србије.

"Све оно што је по Закону о јавним медијским сервисима обавеза РТС-а и РТВ-а, дакле истинито, непристрасно, потпуно и благовремено информисање, као и поштовање професионалних стандарда и новинарског кодекса, заступљено је у емисијама ТВ Н1", рекао је Бодрожић образлажући одлуку жирија.

Он је подсетио на претње које редација Н1 добија, али да ипак не одустаје да се бави професионално својим послом, а што сведочи о етици и храбрости тог медија. Бодрожић је навео да је жири одлучио Вуку Цвијићу да додели награду зато што се већ дадесет година бави осетљивим темама из области криминала и корупције, за шта је у Србији потребна велика храброст.

Он је навео да је Цвијић разоткривао и корупцију у обавештајним службама и врховима власти због чега су га прислушкивали, обили ауто и украли компјутер.

Бранка Богавац, сестра Душана Богавца рекла је су они који су освојили награду попут светоник у све мртвијем медијском мраку. Вук Цвијић рекао је да за њега награда представља велику обавезу и одговорност с обзиром на значајна новинарска имена која су ту награду добила претходних година.

Он је казао да награда не припада само њему већ и редакцији недељника НИН-а за који ради. Награда додељена Телевизији Н1 је уручена новинарима Емини Ковачевић и Мидорагу Совиљу који су истакли да је то признање значајно јер је доказ да раде у интересу грађана.

"Нико ко држи до етике не ради ово због награда него интереса јавности", рекао је Совиљ. Он је казао да их са једне стране етикетирају као издајнике, а са друге имају апсолутну подршку свих колега и највећег броја људи које срећу на улици.

"Ове награде су важне да нас врате на пут када будемо уморни и да знамо да радимо прави посао и у интересу јавности", рекао је Совиљ.

Уручење награда је почело аплаузом за узбуњиваче који откривају информације о кршењу прописа, а у светлу хапшења Александра Обрадовића радника "Крушика" који је указао на малверзације у трговини оружјем у шта је умешан отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси