Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дарко Митровић: Медијска слика у Србији као у Северној Кореји
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Дарко Митровић: Медијска слика у Србији као у Северној Кореји

Медијска слика у Србији данас може да се пореди са оном у Северној Кореји и земљама где постоји привид слободе у медијима и привид слободе генерално, оценио је Дарко Митровић, водитељ емисије "Ментално разгибавање" на телевизији Нова С.

"Ти као можеш нешто да кажеш, а у ствари је све тако лепо осмишљено и заправо свако припада некоме”, објашњава Митровић за ФоНетов серијал Преступ.

Он медијима у Србији даје оцену нула, а сматра и да је са приближавањем избора ситуација још гора.

"Незгодно је када ти покушаваш да гледаш ствари неутрално и да из неког свог угла даш суд о свему томе, онда испадаш противник свима”, констатује Митровић.

Као проблем у функционисању српских медија он издваја спиновање, али и то што се, како је уверен, не зна ко за кога ради, чији је који часопис, чија је која телевизија и ко је шта купио.

"Заслуге" за такву ситуацију у српским медијима Митровић приписује председнику Србије Александру Вучићу.

Како је предочио, "он је донео са собом тај школски пример како владати масама кроз медије и друштвене мреже”.

Митровић сматра да је медијима у Србији потребно више солидарности и позива се на пример Румуније.

"Када је новинарка добила отказ бахатошћу власника, у знак солидарности сви медији у Румунији су стали, свуда је био мрак”, подсетио је Митровић.

Он је додао да би таква врста солидарности требало да постоји и у Србији, без обзира на ставове или слагања по политичким питањима.

"Сви имају ту причу како имају малу децу и ако то не ураде изгубиће посао. Е, зато имамо пример председника који се иживљава над новинарком телевизије Прва, па он пита њу, он је преузео улогу и новинара и судије", указао је Митровић.

Он као проблем види то што се политичари љуте када им се постави питање и напомиње да је управо посао новинара да постави питање.

Емисија "Ментално разгибавање", коју Митровић осмишљава и води заједно са колегом Марком Степановићем, четири пута је одлазила и враћала се у етар, а тренутно се емитује на кабловском каналу Нова С.

"Било је разних притисака и скидања са програма. Негде је постојала аутоцензура, негде је то била буквална цензура, негде је то био страх унапред, страх да се нешто не деси. После свега, ја сада немам било какав зазор, газимо горе него икад и јаче него икад", објашњава Митровић.

Коментаришући феномен лажних вести, он примећује да их има свуда и да је данас врло лако од некога направити криминалца или издајника.

"Довољно је да се појави једна реченица у неком режимском медију и да се створи слика о томе да неко мрзи Србију, иако он, на пример, само критикује неке друштвене аномалије", оценио је Митровић.

Он истиче да је и сам жртва такве атмосфере у медијима и да је окарактерисан као непријатељ српског народа зато што се, како каже, бави менталитетом нашег народа.

Све то што приписују Митровићу је "апсолутно нетачно, али то гледа већина људи који имају само основне пакете ТВ канала и немају прилику да чује неку другу страну".

"А, можда, чак и да могу да чују, не би веровали. То постаје проблем. Не знам како то решити”, закључио је Митровић.

Телевизија Нова С послује у оквиру компаније United Media, као и ТВ Н1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси